"Život će vas lomiti, ali baš na slomljenim mjestima bićete najjači": Ernest Hemingvej

Slavni američki pisac Ernest Hemingway bio je jedan od najutjecajnijih književnika svog vremena. Donosimo neke od njegovih najinspirativnijih izjava.


“Život će vas lomiti, ali baš na slomljenim mjestima bićete najjači. Ali oni koji se na daju slomiti, svijet ih ubije. Ubije veoma dobre i veoma nježne i vrlo hrabre bez izuzetka. Ako nisi ništa od navedenog možeš biti siguran da će i tebe ubiti ali neće biti neke posebne žurbe oko toga.”

“Izašli smo iz vremena u kojem su poslušnost, prihvatanje discipline, hrabrost i odlučnost bile najvažnije, i došli u jedno teže vrijeme u kojem je čovjekova dužnost da razumije svoj svijet umjesto da se samo bori za njega.” Čovjek nije stvoren za neuspjeh. 



Čovjek može biti uništen, ali ne i poražen. “Sve što čovjek ima je ponos. Nekad ga imaš toliko da je grijeh. Svi smo radili stvari zbog ponosa za koje smo znali da su nemoguće. Nismo marili. Ali čovjek mora implementirati svoj ponos sa inteligencijom i opreznošću.” 

“O moralu znam samo toliko da je moralno ono poslije čega se dobro osjećate, a nemoralno ono poslije čega se osjećate loše.” “Jedina stvar koja može pokvariti dan su ljudi. Ljudi su uvijek bili ograničenje sreće osim jako malog broja koji su dobri kao samo proljeće.”



“I koliko je bolje umrijeti u sretnom periodu nerazočarane mladosti, otići u bljesku svjetlosti, nego da ti se tijelo istroši i ostari i da ti se iluzije razbiju.”“Kukavičluk, za razliku od panike, je gotovo uvijek prosto nemogućnost da isključiš funkcionisanje mašte.”

Pokreće Blogger.