Šta ste željeli postati kao dijete? 7 čudnih pitanja koji bi mogli otkriti vašu svrhu života

Mark Manson je popularni američkih književnik novijih generacija. Njegovi tekstovi na temu kako otkriti svoju životnu svrhu su mnogima poslužili kao odskočna daska za uspijeh. U nastavku pročitajte njegovih 7 pomalo čudnih pitanja po kojima biste mogli uvidjeti svoju životnu svrhu.


1. Koji posao biste odabrali da radite cijelu noć kad bi morali odabrati jedan? Ako želite biti pravnik, ali ne možete podnijeti 80-satne radne sedmice, onda imam loše vijesti za vas - to nije dobar posao za vas. Ako želite biti briljantni tehnološki poduzetnik, ali ne možete se nositi s neuspjehom, onda nećete daleko stići.

2. Šta je to što bi rasplakalo osmogodišnje dijete u vama? Svi imamo tendenciju da izgubimo vezu sa onim što smo voljeli kao dijete. Sjetite ste šta ste željeli postati kada ste bili dijete, možda je baš to vaš životni put. 3. Šta je to zbog čega zaboravite jesti?



Svi smo imali to iskustvo kada smo toliko zaokupljeni nekim zanimljivim stvarima pa se minute pretvaraju u sate, a sati u „Pobogu, zaboravio sam večerati“. Navodno, u najboljim godinama, majka Isaaca Newtona morala ga je redovno obilaziti i podsjećati ga da jede, jer bi čitave dane provodio toliko zaokupljen svojim poslom da bi zaboravio.

4. Kako biste mogli još više ispasti glupi? Velike stvari su po svojoj prirodi jedinstvene i nekonvencionalne. Stoga, da bismo ih postigli, moramo ići protiv mentaliteta stada. A to je zastrašujuće. Prihvatite sramotu. Osjećaj gluposti dio je puta ka postizanju nečeg važnog, nečeg značajnog. Što vas više plaši glavna životna odluka - veće su šanse da ćete uspjeti.



5. Šta ćete učiniti da poboljšate svijet? Pronađite problem do kojeg vam je stalo i počnite ga rješavati. Očito je da nećete sami riješiti svjetske probleme. Ali vi možete doprinijeti i napraviti razliku. Taj osjećaj promjene je na kraju ono što je najvažnije za vašu sreću i ispunjenje.

6. Ako biste morali svaki dan napuštati kuću po cijeli dan, gdje biste išli i šta biste radili? Dakle, zapitajte se, ako bi vam neko stavio pištolj na glavu i tjerao vas da svakodnevno napuštate kuću po čitav dan, kako biste odlučili ptovoditi to vrijeme? I ne, ne možete jednostavno odabrati sjesti u kafić i pregledati Facebook.

Ako vam se dopadne to što vam padne na pamet, zapišite, a zatim, izađite i zapravo to učinite. 7. Ako bi znali da ćete umrjeti za godinu dana od danas, šta biste radili i kako biste željeli da vas pamte? Većina nas ne voli razmišljati o smrti. Izluđuje nas. Ali razmišljanje o vlastitoj smrti, iznenađujuće, ima puno praktičnih prednosti.

Jedna od tih prednosti je što nas tjera da ne trošimo vrijeme na gluposti već se zaokupimo stvarima koje su nam bitnije. Kad se ljudi osjećaju kao da nemaju svrhu u svom životu, to je zato što ne znaju što im je važno, ne znaju koje su njihove vrijednosti. Otkrivanje nečije „svrhe“ u životu u osnovi se svodi na pronalaženje jedne ili dvije stvari koje su veće od vas samih i veće od onih oko vas.

Pokreće Blogger.