„Ne krivite godine što izgledate staro, krivite nepravilnu njegu kože": 7 savjeta dermatologa

Nisu samo godine uzročnici bora i starenja kože, nepravilno ili nikakvo vođenje računa o vašoj koži još više utiču na to. Njega kože u zrelim godinama zahtjeva trud i ulaganje, a nikada nije kasno da počnete voditi računa o sebi. Zato donosimo korisne savjete poznatih dermatologa. 


1. Koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje za vaš tip kože. "Za masnu kožu sklonu aknama salicilni gel ili benzoil peroksid za pranje izvrsno djeluju", kaže dr. Ava Shamban, dermatolog u Santa Moniki. "Za suhu zrelu kožu koristite hidratantni glikolni ili mliječni gel za čišćenje.

Za kožu sa smeđim mrljama ili melazmom koristite sredstvo za posvjetljavanje kože, kao što je sredstvo za čišćenje alfa hidroksi kiseline ." 2. Ne koristite previše proizvoda. Taloženje više proizvoda za njegu kože odjednom je veliko Ne, sa tim ništa ne postižete kaže dr. Julia Tzu, dermatolog sa sjedištem u New Yorku. 



3.  Nahranite kožu i danju i noću. "Najbolje vrijeme za kremu  je odmah nakon što izađete iz tuša i neposredno prije odlaska u krevet", objasnila je dr. Janet Prystowsky, dr. Sc. Iz New Yorka. Izbjegavajte losione s jakim mirisima i pobrinite se da pronađete hidratantnu kremu dovoljno nježnu za svakodnevnu upotrebu bez ikakvih iritacija. 

4. Ne dodirujte svoje lice. Dr. Tzu kaže da je vrlo važno shvatiti kako izbjeći dodirivanje lica. Ova loša navika može dovesti do ožiljaka, povećanja bora, i sličnih problema. 5. Hidratizirajte iznutra i izvana. Svaki stručnjak za kožu s kojim smo razgovarali naglasio je važnost hidratacije. 



"Nedostatak vode znači manje sjaja i više opuštanja", kaže dr. Mona Gohara, dermatolog u Connecticutu. Popijte oko osam čaša vode dnevno. 6. Izbjegavajte direktno izlaganje toploti. I to se ne odnosi samo na izlaganje suncu već svakom izlaganju toplote. Dakle ako nešto kuhate u blizini vrućeg šporeta ta toplota loše utiče na vašu kožu. 

7. Radite piling nekoliko puta sedmično. Da biste se borili protiv starenja lica trebali biste "odabrati proizvod koji je pH neutralan. I ne zaustavljajte se samo na licu - i koža na vašem tijelu treba piling.

Pokreće Blogger.