Kako odgojiti srećno i uspješno dijete: Spremite ga za život uz 10 bitnih lekcija

Formiranje djetetove ličnosti događa se i uz naše sudjelovanje i bez njega. U razvoju nekih navika, genetika i okolina diktiraju svoja pravila. No, dragocjene praktične vještine i osobine koje su usadjene djeci u prvim godinama života, pomoći će im da se bolje snađu u životu.



Vrijedne vještine koje su potrebne svakom djetetu: Uljudnost, zatim riječi "hvala", "zdravo", "molim " temelj su lijepog ponašanja i dobre volje. Ljubaznost je važna i korisna u interakciji s ljudima. Reci NE: Neznancu koji na ulici nudi slatkiše. Prijatelju koji ga savjetuje da učini nešto pogrešno. 

Ne kasni: Dijete mora shvatiti da svi mi postojimo u vremenskim okvirima i dužno je da se u njih uklopimo, to jest da nigdje ne kasnimo. Poštujte lični prostor: Ako je dijete previše otvoreno važno je da ga delikatno naučite konceptu ličnih granica, objasnite mu stvari poput koga može zagrliti a kome uzeti lične stvari. 



Izrazite emocije: Kada su pod stresom, korisno je i roditeljima i djeci navesti kako se osjećaju. Kada je dijete povrijeđeno ili uplašeno naučite ga da vam to kaže i budite blagi prema njemu. Naučite ga osnovama kuhanja: Dijete treba biti u mogućnosti da napravi sendvič ili salatu. 

Vježba: Čak i ako dijete ne pokazuje veliku žudnju za sportom, osnovna gimnastika pomoći će mu da održi tonus mišića, aktivira cirkulaciju krvi i pomogne da se fizički razvije. Upravljanje novcem: Dijete treba imati džeparac, mogućnost da nešto kupi, prebroji kusur ili uštedi. 



Ovo su prvi koraci upoznavanja s financijama. Saosjećanje i briga za voljene osobe. Hranjenje zalutalog mačića, pomaganje baki da donese torbu sa kupljenim stvarima, dajući dobrotvorni prilog - sve to daje djetetu do znanja da nekome treba njegova pomoć. 

A pomoć voljenima treba poticati na svaki mogući način. Druženje je bitno: Važno je naučiti dijete da se sam približava djeci. Sposobnost sklapanja poznanstava i prijateljstva važan je korak ka druženju vaše bebe.

Pokreće Blogger.