"Brakovi se ne raspadaju zbog nedostatka ljubavi, već zbog nedostatka prijateljstva”: Fridrih Niče

Fridrih Niče je bio veoma uticajan filozof, kritičar, pjesnik i filolog čije riječi i danas pamtimo.


Nevidljivim nitima najčvršće smo povezani. Ako ti neki prijatelj nanese zlo, reci mu: Opraštam ti što si mi učinio; ali to što si sebi učinio – kako bih ti mogao to oprostiti? Lakše se neke strasti sasvim odreći, nego u njoj biti umjeren. Svako posjeduje upravo onoliko sujete koliko mu nedostaje razuma.

Ako čovek svakog dana stoji na ivici i gleda u provaliju, jednog dana će i provalija pogledati u njega. Ono što nas ne ubije to nas ojača. Onaj koji ima za šta da živi može podnijeti bilo šta. Naše mane su naš najbolji učitelj. Najtiše riječi donose buru.



Najbolji način da svaki dan započne dobro jeste da pri buđenju mislite na to da ćete toga dana barem jednoga čovjeka obradovati. Prava ljubav razmišlja o trenutku i o vječnosti, ali nikada o trajanju. Velike epohe našeg života su one kad se usuđujemo da svoje zlo prekrstimo u ono što je najbolje u nama.

Umjetnost bez ljubavi, je ništa. Nesrećni brakovi nastaju ne zbog nedostatka ljubavi, nego zbog nedostatka prijateljstva.  Misli koje dolaze nečujnog koraka, upravljaju svijetom. Žena je zagonetka čije je rješenje dijete.  Da, ima u meni nešto neranjivo, nepokopljivo, nešto što raznosi stijene:



To se naziva moja volja. To šutljivo i nepromijenjeno korača kroz godine. Hoće ići svojim putem na mojim nogama, moja stara volja; ona je tvrda srca i neranjiva. Došao sam da vam pomognem, a vi se žalite da ne želim sa vama da plačem. 

Pokreće Blogger.