Život poslije 40-te je period cvjetanja: Iskoristite svoje zlatne godine na najbolji način

Svako desetljeće života poboljšavamo ili pogoršavamo svoje fizičko, mentalno i emocionalno stanje.


Ovisno o tome puštamo li sve samo od sebe ili pristupamo pitanju starenja odgovorno. Ako više volite razmišljati unaprijed, imajte na umu da je čitav život pred vama iako se to možda ne čini tako. Svaka decenija je jedinstvena. Evo nekoliko najboljih savjeta kako najbolje iskoristiti život u zrelom dobu.

Za mene je peta decenija predivno vrijeme. Tokom ove decenije osjećam se snažnije, mudrije i uspješnije nego ikad. Kada sam radila na prvom izdanju ove knjige, imala sam samo 40 godina, moj oblik tijela je bio savršen, rodila sam svoje prvo dijete, napokon sam započela dobar posao i razmišljala o budućnosti, kako dolikuje odrasloj osobi.



Za mnoge je peto desetljeće doba procvata, i fizičkog i intelektualnog. Prepuni smo elana, štaviše, nagomilana mudrost i iskustvo pomažu u napredovanju i vode ka uspjehu. S 20 godina još uvijek možete živjeti bezbrižno - mladi organizam može puno toga izdržati. Ali to nije uvijek najsrećniji period.

Sa 40 godina je vrijeme da stvari uredite u svom tijelu i mislima i započnete svjesno živjeti. Ako vas sada više ne zanima kako živite, šta jedete, kako poboljšavate svoje tijelo u fizičkom smislu - onda ćete se sa 50 godina pretvoriti u sjenu svog trenutnog „ja“ - sporo, izblijedjelo i tromo.



I sve će teći po inerciji - u doslovnom i figurativnom smislu te riječi. Upoznajte sebe. Počnite se kretati. Kretanje je pokret. Bez obzira da li se prvi put spuštate s kauča ili pokušavate postići idealnu fizičku formu, tijelu je potrebno kretanje, a ono će sigurno odgovoriti pozitivno na svaki korak.

Pokreće Blogger.