"Odnos oca i kćerke kasnije je temelj njenih ljubavnih veza": Lekcija za mnoge očeve

Za djevojčicu njen otac je najvažnija osoba u njenom životu. On je njena prva slika muškarca, na osnovu koje će ubuduće živjeti i odabrati svog supruga.



Dakle, ogorčenje prema ocu može uticati na život odrasle devojčice i njen život će se graditi dalje prema tome. Prije nego što razgovarate o mogućim posljedicama ovog odnosa morate poduzeti jednu važnu radnju, bez koje će daljnji razgovor biti jednostavno besmislen.

Naime, priznajte barem sebi da vas je otac ikad povrijedio i da mu to niste oprostili. U stvari, mnoge žene iskreno vjeruju da nije bilo ni jednog primjera kad ih je otac povrijedio emotivno, ali tokom njihovog rada pokazalo se da njihov otac praktički nije obraćao pažnju na njih u djetinjstvu.



I tek primjenom psiholoških praksi, vraćanjem istih u prošlost, bivša bol oživljava i dolazi do osjećaja ogorčenja prema ocu. Ako je tata svojoj kćeri posvetio malo vremena, pažnje, ljubavi i brige, osjeća se nevoljenom u startu i to bi se moglo odraziti na njen život u budućnosti.

Počevši od malih nogu, djevojka će se truditi da kompenzuje ovu ljubav muškom pažnjom koja će joj biti na raspolaganju. U pravilu to su rana ljubav i strast. Podsvjesno, ona čezne da dokaže sebi da ima nešto za što je dovoljno za ljubav, da je zaslužila, mada i sama djevojčica ne vjeruje u to.



I ko zna do čega će takva potraga za ljubavlju dovesti ... Psihološka uvreda nanesena tatinim ponašanjem podstaknuće devojčicu da se plaši usamljenosti i neće biti spremna da bude s nekim. Ali postoji i drugi tip oca koji se ponaša previše zaštitnički.

Ograničenje slobode ili prekomerna zaštita takođe ne vodi ničemu dobrom. U ovom slučaju djevojčica čezne da se brzo riješi takve situacije i najčešće bježi od kuće. Ona teži nezavisnosti i slobodi. Da li to obećava njenu sreću? Malo vjerovatno. Stoga, jedini način da poboljšate svoj život jeste da mu oprostite za sve. Svi putevi vode u oprost. Dakle, na vama je da odlučite hoćete li nastaviti živjeti sa ogorčenjem u srcu ili ipak oprostiti.

Pokreće Blogger.