"Muškarac želi ženi biti prvi, a žena je pametnija - Želi mu biti poslednja": Oscar Wilde

Oskar Vajld je bio irski pisac poznat po oštroumnim i duhovitim dosjetkama koje se i dalje pamte.


“Svako od nas je sam svoj đavo, i od ovog svijeta pravimo pakao.”  “Uvijek sam smatrao da je naporan rad ljudima koji nemaju šta da rade bijeg i utjeha.” “Mizerija i siromaštvo su tako apsolutno ponižavajući i imaju tako paralizirajući učinak na prirodu čovjeka, da nijedna klasa nije zaista svjesna svoje patnje.

Moraju im drugi ljudi to reći, a često im i ne vjeruju.” “Neprijateljima treba neprekidno opraštati, jer je upravo to ono što ih najviše ljuti.” “Nezadovoljstvo je prvi korak ka napretku nekog čovjeka ili naroda.” “Nemoj zamišljati da tvoje savršenstvo leži u skupljanju i posjedovanju stvari.



Tvoje savršenstvo je u tebi. Kad bi samo to mogao shvatiti, ne bi želio biti bogat. Obična bogatstva mogu biti ukradena od čovjeka. Prava bogatstva ne mogu. U riznici tvoje duše postoje beskonačno vrijedne stvari koje ti niko ne može oduzeti.”

“Muškarci uvijek žele da budu ženina prva ljubav. Žene su u tome prefinjenije: žele da budu posljednja ljubav!” “Nečije najveće mane ponekad znaju biti i najveće vrline, ali ponekad zna biti i obratno.” “Mržnja je, sa intelektualnog stajališta, je vječita negacija, a posmatrana sa gledišta osjećanja, mržnja je oblik atrofije koja ubija sve osim same sebe.



“Kada muškarac uradi tačno ono što žena očekuje od njega, ona nema visoko mišljenje o njemu. Uvijek uradi ono što žena ne očekuje. Takođe govori ono što ona ne razumije.” “Malo iskrenosti opasna je stvar, a mnogo sasvim kobno.”

Pokreće Blogger.