"Uredu je raskinuti sa prijateljima" - Bitne stvari koje bi trebali naučiti u 20-ima

Meg Jay, autorica knjige: Zašto su vaše dvadesete važne i kako ih maksimalno iskoristiti, sada dvadesete naziva najkritičnijim i jako bitnim razdobljem u odrasloj dobi. 


To je vrijeme kada smo spremni za rast i promjene, razdoblje iskustva koja na mnogo načina utiču na živote odraslih koji ćemo postati. Moje dvadesete su bile sve te stvari i još više. Naučila sam hiljadu lekcija u toj dekadi, a ovo su neke od njih koje bi svi trebali naučiti:

Učimo druge kako da se ponašaju prema nama: U interakcijama s onima s kojima sam se srela u dvadesetim godinama, često sam bila žena koja je zahtijevala vrlo malo. Jednom kad sam postala žena koja je postavila standard za sve što zaslužujem, naučila sam druge kako da se prema meni odnose i sve je postalo bolje.



Sve je privremeno: Moje dvadesete naučile su me da cijenim svako iskustvo, ma koliko bilo bolno, jer sve je privremeno. U svojim dvadesetim godinama našla sam se u mnogim nepodnošljivim okolnostima, okolnostima koje su me gotovo proždirale. Jedna zajednička stvar među svim tim uznemirujućim iskustvima je ta što su sva završila.

Ova lekcija me naučila da se fokusiram na rješenja, a ne na probleme. Naučila me da razmišljam izvan okvira i da kreativno rješavam probleme. Ova životna lekcija me naučila da vjerujem u svoju sposobnost da promijenim bilo šta u životu što mi se nije dopalo i da stvorim život kakav sam željela.



Sreća je izbor: Znatan dio svojih dvadesetih provela sam vjerujući da će mi sljedeća veza ili sljedeći posao donijeti sreću za kojom sam čeznula. Nikada nisam dobila trajnu sreću ni od čega, ni od koga, sve dok nisam odlučila da ću biti sretna, bez obzira na moje okolnosti. Odlučila sam da ću svakog dana pronaći nešto na čemu bih bila zahvalna i to je uzrokovalo ogromni pomak u mom životu.

Odgovori koje tražim su u meni: Moje rane dvadesete naučile su me važnosti povjerenja u svoj unutrašnji glas. U meni leži moć donošenja dobrih odluka. Vremenom sam naučila da je to način na koji moje tijelo reagira na ono što već duboko u sebi znam: da sve što ću učiniti treba služiti mojoj višoj svrsi.

U redu je raskid sa prijateljima: Kako sam se razvijala u dvadesetim godinama, naučila sam da nije svaka osoba koja je bila dio moje sadašnjosti imala mjesto u mojoj budućnosti. Neće svako prijateljstvo trajati zauvijek. Neki ljudi su samo s nama na trenutak, kako bi nas naučili lekcijama koje treba da naučimo od njih.

Kako sam rasla i mijenjala se, neki prijatelji nisu se dobro slagali sa ženom koja sam postala. Da bih postala bolja, morala sam da umanjim i čak eliminiram komunikaciju s prijateljima koji su se izlili negativnom energijom i svima koji nisu podržavali moju viziju da postanem bolja osoba.

Pokreće Blogger.