"Sakrijte od drugih svoje slabosti i planove" - Savjeti psihologa kako mentalno ojačati

Psiholozi su razvili nekoliko koraka koji bi čovjeku mogli pomoći da mentalno ojačaju slabu stranu.


Potrebno je dosta truda za razvijanje mentalne snage, koju psiholozi zovu izdržljivost, tj sposobnost da se na pozitivan način izbori sa traumatičnim događajima. 1. Obogatite svoj društveni život:  Dobri odnosi sa porodicom, prijateljima, kolegama... veoma su važni kao podrška u teškoćama.

Ali uvijek imajte malo dozu sumnje i ne dajte sve na tacni. Nekada sakrijte svoje slabosti i planove od drugih kako se ne bi izložili mogućnosti da vas iskoriste i povrijede. 2. Suočite se sa problemima i ne bježite: Da bi ste povećali svoju psihičku snagu ne bježite od onoga što vam se ne dopada ili vas plaši, suočite sa sa tim.



Na primjer ako imate strah od govora u javnosti koji se od vas zahtijeva, nemojte izbijegavati, probajte. Kada završite, viđećete da je sve prošlo dobroi vaša snaga će se povećati. 3. Krize prolaze prije ili kasnije Ne gledajte na krize kao na nerešive probleme: čak ako se ne može uraditi ništa kako bi se izbrisali neprijatni događaji, može se uticati na njihovo tumačenje i na reakciju.

Pokazano je da ko čvrsto vjeruje da će njegova kriza proći, ne može tako lako razviti sindrom posttraumatskog stresa ili depresiju, i ima snagu da nešto promjeni u datim uslovima. 4. Ne plašite se promjena Promjene su dio života. Prihvatite stvari koje ne možete promijeniti, i fokusirajte se na ono što možete da promijenite.



5. Budite optimisti i ne krivite sebe ako nešto krene naopako: Po mišljenju psihologa Martina Seligmana koji je osnivač " pozitivne psihologije" ključ psihičke snage je optimizam, što znači ne samo posmatrati nedaće kao privremene, već i imati mnogo samopouzdanja ( npr. ne kriviti druge za negativne događaje) i budite sigurni da tako nećete izbjegavati krize.

Pokreće Blogger.