Džon i Džuli su psiholozi i bračni par: Sastavili su listu pravila za savršen brak

John i Julie Gottman, dva uvažena američka psihologa, stvorili su teoriju koja je pomagala parovima.


On i njegova supruga 30 godina su proučavali razne veze. Cilj terapije je smanjiti konflikt i povećati intimnost. To uključuje fokus na poštovanje i naklonost. Nakon početnih procjena, bračni par radi sa terapeutom na obnovi njihove "kuće". Kuća svakog para sastoji se od sedam nivoa okruženih povjerenjem i posvećenošću.

Ovo su ti nivoi: Sastavite ljubavne mape - pokažite istinsko interesovanje za unutarnji i vanjski svijet vašeg partnera. Saznajte snove, vrijednosti i ciljeve vašeg partnera. Postavljajte otvorena pitanja. Dijelite naklonost i divljenje - često komunicirajte sa naklonošću i poštovanjem.



Okrenite se prema unutra a ne prema vani - Kada vaš partner nešto uoči ili dođe do nekog saznanja prokomentarišite to sa njim umjesto da ga izbjegavate. Pozitivna perspektiva - Ovo raspoloženje nadjačava trenutke kada se događaju negativne stvari.

Upravljanje sukobom - Prijateljstvo je osnova za regulisanje sukoba. Parovi koji ispunjavanju prve tri navedene stavke često koriste humor i naklonost tokom sukoba. Šezdeset i devet posto sukoba nikada se ne rješava. Oni su stalni problemi koji postoje u svakoj vezi.



Pravi parovi nauče kako se s vremenom izboriti s diskusijama. Ne dopuštaju im da se pretvore u zastoj i problem. Ostvarivanje životnih snova - Pravi parovi otkrivaju koji su životni snovi jedan drugoga i rade na njima. Stvorite nešto zajedničko - najljepši je osjećaj kada znate da gradite nešto zajedno. Njihove uloge unutar i bez odnosa imaju značenje koje ih podržava.

Pokreće Blogger.