"Ni jedan dugovječan čovjek nije bio debeo" - Savjeti čuvenog doktora

Jedan od najboljih Japanskih doktora donosi savjete kako da primate više od života i budete sretniji.


Shigeaki Hinohara je dokazao da čak i u prilično naprednim godinama čovjek može biti aktivan, ravnodušan prema okolini, zainteresiran i optimističan. Nasljeđe koje je ostavio svojim potomcima, možda će se proučiti i provesti ne samo u Japanu.

Univerzalni i jednostavni, mudri i filozofski savjeti dr. Shigeakija Hinohare tjeraju nas na razmišljanje o tome kako živimo, na što provodimo dragocjene godine. Koristeći se svojim primjerom, Shigeaki Hinohara je dokazao da nemoguće ne postoji za svrhovitu, svijetlu, humanu osobu koja teži znanju i harmoniji.



Shigeaki Hinohara rođen je u Yamaguchi na Honshuu, jednom od ostrva japanskog arhipelaga. Najstariji doktor u Japanu izumio je vlastiti sistem dugog života. Na njegovoj osnovi razvijeni su vladini programi za povećanje životnog vijeka građana Japana.

Na primjer, u zemlji se počeo provoditi godišnji liječnički pregled zahvaljujući aktivnostima Hinohare. Režim u klinici u kojoj je Hinohara radio organiziran je na slijedeći način: 10 sati sna, neizostavne časove joge u večernjim satima, vikendom - glazbene večeri s orkestrom, gdje je dr. Shigeaki bio dirigent.



Slijedeći stari san - postati dirigent - završio je specijalnu višu školu u dobi od 90 godina. On je govorio da osoba koja je zaboravila na godine je budala. Morate se sjetiti svojih godina da biste ih značili iskoristiti, brinuti o svom zdravlju i svojim najmilijima.

Naporno radite do zadnjeg dana. Ovo je pravi japanski recept za punu dugovječnost. Svi stogodišnjaci i autori raznih metoda dugog života bili su u struci bukvalno do posljednjeg daha. Vodili su aktivan društveni život. Stoga se nije bojao demencije. Sam Hinohara često je radio 7 dana u sedmici i bio na svom radnom mjestu do 18 sati dnevno.

Stogodišnjaci nikada nisu imali višak kilograma. Hinohara je, na primjer, težio 60 kg i pridržavao se položaja s niskom dijetom. Hinohara je opravdano vjerovao da će smanjenje kalorija i holesterola smanjiti rizik od otvrdnuća arterija, jednog od ključnih uzroka niza bolesti. Kako kaže ni jedan dugovječan čovjek nije bio debeo.

Pokreće Blogger.