Zašto biramo "zabranjeno voće" - Problem vjerovatno potiče iz ranog djetinjstva

Naše djetinjstvo možda više govori o našim trenutačnim situacijama nego što to mislimo.


Podsvijest je nešto što vas može suptilno odvući u smjeru u kojemu možda ne biste željeli ići ili vas potaknuti da izaberete partnera kakvog zapravo ne želite. A to što se događa u vašem umu može sezati daleko u prošlost, formira se od trenutka rođenja preko djetinjstva do odrasle dobi.

Utjecaj roditelja na dijete je često presudan kod izbora budućeg partnera. Roditelji često griješe kada komentiraju: 'Pa oni su samo djeca, nemaju pojma što se događa'. To je jako pogrešno, jer iako su djeca mala, ona su itekako svjesna svijeta oko sebe.



Pojedinci koji dolaze iz stabilnih, mirnih i sretnih obitelji, podsvjesno će češće tražiti partnera sa kojim će imati takav život. S druge strane, ljudi koji su odrasli u disfunkcionalnim obiteljima će te posljedice osjećati kroz cijeli život, neki manje, neki više, ovisno koliko je tko sposoban suočiti se sam sa sobom i svojom nutrinom, i shvatiti gdje je korijen problema.

Pojedinci koji su odrasli u problematičnim obiteljima podsvjesno će često birati partnere s kojima će život zapravo nalikovati onom kaotičnom i nestabilnom kakav su imali tijekom odrastanja dok su promatrali svoje roditelje koji nisu imali dobar odnos - niti jedno prema drugome, ni prema svojoj djeci.



Odrastanje u takvim obiteljima u ljudima ostavlja praznine koje kasnije tijekom života pokušavaju popuniti, na ovaj ili onaj način, često i izborom pogrešnih partnera. Stručnjaci kažu da, ako je dijete promatralo zdrav odnos svojih roditelja, vjerojatno će i samo imati dobre odnose u odrasloj dobi.

Prvi primjer zajedničkog života bračnog para je onaj koji dijete vidi kod svoje kuće - to je ono što može smatrati ispravnim i nečime što je jednostavno tako. Ako ono svjedoči lošim odnosima, u njegovoj svijesti će se graditi drugačija slika bračnog života nego kod djeteta kojemu roditelji imaju dobre odnose. To je nešto što će im kasnije usmjeravati živote i utjecati na njihove izbore.

Pokreće Blogger.