Kako se nositi sa djetetom u pubertetu: "Budite mu prijatelj, a ne komandir"

Pubertet kod devojčica obično počinje oko 11. godine, dok je to god dečaka oko 12. godine. 


Potpuno je normalno da pubertet počne između 8. i 14 godine i da traje oko 4 godine. Ukoliko se ipak dogodi da kod deteta pubertet počne pre 8. godine ili veoma kasno, a to je posle 14. godine, trebalo bi da zajedno posetite lekara koji će vam dati najbolji savet.

Kroz ovaj proces devojčice prolaze u nekoliko različitih faza u kojima im je potrebna naša podrška i iskreni razgovori: – početak aktivnosti ženskih hormona, aktivnosti jajnika, ali bez vidljivih promena – početak vidljivog rasta grudi, maljavosti po telu, kao i razlike u telesnoj masi i visini – maljavost postaje izraženija...



Pojavljuje se prvi sekret i uskoro i prva menstruacija – ovulacije počinju da se dešavaju dok se nastavljaju sve telesne promene – menstruacije i ovulacije su sve redovnije, dok ne dođu do faze redovnosti od jednom mesečno U svim ovim promenama devojčice su najzabrinutije zbog neredovnosti menstruacija i nesrazmernog rasta grudi.

Razmislite malo kako je bilo vama kada ste ulazile u ovaj period i pokušajte da budete još bolji prema svojoj ćerki kako ona sada imala vašu što jasniju podršku i kako bi u svakom trenutnu mogla da vam se obrati za savet. Sjetite se u čemu su vas najviše nervirali vaši roditelji i pokušajte da ne radite isto. Budite prijatelj svog djeteta, a ne komandir.



Objasnite im da je prirodan proces da menstruacije i ovulacije prvih nekoliko godina nisu redovne, kao i da je moguće da jedna dojka bude malo veća od druge i da nema razloga za paniku. Pritom, koristite jasne i nedvosmislene reči u opisivanju svih pojmova jer ni ona ni vi nemate razloga da se stidite.

Pokreće Blogger.