Stručnjaci objašnjavaju - Kad je braku potrebna terapija a kad razlaz

 Mnogi su nezadovoljni životom u braku ali i dalje ostaju u njemu jer nisu sigurni šta je pametno.


Ne postoji savršen brak bez problema, ali u pojedinim odnosima krize eskaliraju, pa je neophodno da se preduzmu konkrenti koraci. Neki partneri tada odluče da potraže pomoć bračnog terapeuta. Sa kojim izazovima se najčešće suočavaju supružnici? Kada stručno savetovanje može da pomogne u rešavanju problema ili je terapija samo korak do razvoda i produžavanje agonije?

Psiholog i porodični terapeut Branislava Pavlović naglašava da je svaki brak priča za sebe i svaka terapija jedinstvena, ali je najvažnije da se problem prepozna na vreme. I da oba partnera suštinski žele da rade na poboljšanju odnosa. - Razvojne krize su normalne, očekivane i povezane sa promenama u životnom ciklusu.



Javljaju se stupanjem u brak, rođenjem deteta, polaskom u školu, adolescencijom i odlaskom deteta iz kuće (sindrom praznog gnezda). Akcidentne krize su neočekivani događaji i udari na porodicu kao što su otkaz, bolest i prevara. Sve to mogu da budu razlozi zbog kojih par odluči da potraži pomoć bračnog terapeuta.

U praksi, partneri se najčešće žale na emocionalno udaljavanje, takozvani "mrtav brak" ili visoko konfliktan brak sa negativnom fokusiranošću na partnera (negativna bliskost). U najviše slučajeva supružnici izgube ili ni ne izgrade intimu i bliskost koja je neophodna za zdrav odnos.



Bračno savetovanje daje najbolje rezultate ako parovi potraže pomoć čim primete nezadovoljstvo i probleme u odnosu. Ukoliko čekaju da oni uznapreduju, postoji mogućnost da je jedan partner već digao ruke od svega i tada je teško sačuvati brak. Bračne krize i problemi ne pogađaju samo supružnike, već sve članove porodice.

Nema idealnog braka bez problema, ali to ne znači da je brak loš. Važan je način na koji se partneri odnose prema kriznim situacijama. Kada su duboko narušeni emotivni odnosi a brak disfunkcionalan u meri da nanosi štetu svim članovima porodice, terapeut može da osvešćuje partnere da se nalaze u nezdravom odnosu bez kapaciteta za promenu i da bi možda bilo najbolje da se raziđu.

Ne može se sve popraviti, nekada se partneri potpuno emocionalno razvedu i ne ostane ništa što ih veže. Mnogi brakovi opstaju u formi praznog "mrtvog braka", gde je porodica pod istim krovom, ali među supružnicima ne postoji ni intima, ni partnerstvo.Tada je preporučljivo da se raziđu i potraže sreću na drugom mjestu.

Pokreće Blogger.