Pomažući drugima pomažeš sebi: "Ljubaznost je toliko rijetka da je mješaju sa flertom"

Kada smo bili mali, roditelji su nas učili kako da budemo ljubazni ali nisu mnogi to i uspjeli.


„Kaži „hvala!“ su reči koje i danas odzvanjaju u našoj glavi onaj momenat kada nam neko ponudi nešto. Ljubazna osoba je ona koja se nikad ne sukobljava ni sa kim, ona koja radi „mira u kući“ prelazi preko velikih problema, ona osoba koja se uvek smeši, čak i kada joj nije do osmeha.

6 osobina ljubaznog čoveka. Žive sa osećajem da se nešto očekuje od njih. Plaše se da neće ispuniti očekivanja drugih. Ljubazni ljudi će učiniti sve da udovolje partneru, kao i svojim roditeljima. Teško im je da naprave granicu između stvarne potrebe za nečim i potrebe da ispune tuđe očekivanja.



Važno im je šta drugi misle o njima. Nepredvidljivi su u timskom radu, posebno na rukovodećim pozicijama. Pomažući drugima pomažemo sebi: Ne samo da smo omiljeniji u društvu ako pomažemo drugima i oni znaju da mogu računati na nas, već na taj način i sebi činimo dobro.

Osobe koje pomažu drugima imaju veće samopoštovanje. Također, djeca koja pomažu drugoj djeci u školi imaju pozitivniju sliku o školi općenito. Djeca koja su sklonija pomagati dugoj djeci postižu bolje rezultate te su općenito uspješniji u školi od djece koja nemaju tih sklonosti, već se brinu samo o sebi i svojoj uspješnosti.



jubazna okolina njeguje ljubaznost u nama: Ideja da igranje igrica djecu čini manje socijalno osjetljivom i međusobno izoliranom nije u potpunosti točna. Naime, ovisi o vrsti igrica koje igraju. Tako igranje igrica koje sadrže uključivanje u društvene aktivnosti pozitivno utječu na razvoj altruističnog razmišljanja i ponašanja kod djece.

Kada su djeca direktno uključena u okolinu koja kao temeljnu vrijednost ima ljubaznost i poštovanje drugih ljudi, pa makar i u video igrici, oni učeći po modelu i sami razvijaju takve životne vrijednosti.

Pokreće Blogger.