Ljubavni terapeut objašnjava: "Kad se treba boriti, a kad odustati od braka"

U ljubavi se treba boriti ili odustati, najgore što možete činiti jeste biti indiferentni prema svom partneru.


Prvo što savjetujem svakome tko želi poboljšati svoj odnos jest rješavanje loših navika svakog odnosa – kritiziranja, optuživanja, uspoređivanja, prigovaranja itd. Partnere poučavam teoriji izbora koja, ako žele, može zaista promijeniti cijeli njihov svijet na bolje.

Ako žele sačuvati brak, partnerima savjetujem da uvijek imaju na umu kako je svrha braka/odnosa njihova individualna i zajednička sreća. Brak bi trebao biti nešto što nas ispunjava, oplemenjuje, obogaćuje, a ne nešto što nas iscrpljuje, umara ili frustrira.



Jedna meni draga teorija o kraljici i prasici kaže da bi se svaka žena trebala prema svom muškarcu ponašati kao prema kralju i obrnuto, tj. svaki bi se muškarac trebao prema svojoj ženi ponašati kao prema kraljici. Pitate se zašto?

Upravo zato što kada se prema svom muškarcu ponašate kao prema kralju, vi ste tada kraljice, a ako se prema njemu ponašate kao prema prascu, tada ste prasice! Time točno mislim na sljedeće – kada ste usmjereni na to da svog partnera gledate s ljubavlju, poštovanjem i divljenjem, tada iz vas proizlaze pozitivne i lijepe emocije.



Vi se radujete, sretni ste i lijepo se osjećate. Sebi priznajete da ste napravili dobar izbor jer pored sebe imate kralja/kraljicu. Isto tako, kada se odlučite ponašati prema svom partneru kao prema prascu, fokusirajući se na one stvari koje kod njega ne valjaju, koje vam smetaju, koje biste mijenjali, u sebi proizvodite negativne emocije zbog kojih se osjećate jadno i nesretno.

Sve dolazi iz nas, iznutra. Ništa nije izvan nas. Kada osvijestimo da sve činimo za vlastiti smisao, tada možemo slobodno živjeti načinom na koji želimo, a i dalje se dobro slagati s ljudima do kojih nam je stalo.

Pokreće Blogger.