Marija ima 16 godina - Vukovac je, uči pod svjećom i zarađuje za porodicu

Nekoj djeci je sve priušteno još od malih nogu dok drugi moraju da se muče i za ono osnovno.


Marija Radisavljević ima 16 godina. Odličan je đak. Prvak Književne olimpijade 2018/19. Dete za primer. Marija je, isto tako, devojčica koja pomaže bolesnom ocu i bolesnoj baki, koja radi za nadnicu i uči pod svećama, jer struje u kući nema.Majka je otišla bez pozdrava još dok je Marija bila beba

Čim svane, oko pet, Marija ustaje i sprema se da ide na njivu da radi. Sa svojim ocem Slavišom, koji bolestan nadniči, tako zarađuje za hleb. Uveče se vraćaju kući koju je još deda njenog oca napravio. Bez obzira na to što je karatavan već počeo da se ruši, a malter opada, Marija još nekoliko sati provodi uz sveću, čitajući knjige.

 

Pored oca, odgajila ju je poluslepa baka, jer je majka otišla bez pozdrava još dok je beba bila. I pored toga, Marija je vedra, kulturna i nasmejana devojčica. Svi u selu i u školi imaju samo reči hvale za nju. Pohađa srednju farmaceutsku školu, a želja joj je da studira književnost.

Ovakav anđeo i ovakva pamet ne zaslužuje da potone u siromaštvu. Potrebne su i namirnice, sredstva za higijenu, obuća (broj 39), garderoba (veličina M), poneka knjiga (obožava da čita)... sve je potrebno! Međutim, prioritet je nova kuća.Kuća, sklona padu, vapi za kompletnim renoviranjem, a o stolariji suvišno je i govoriti, ako se ne napravi novi krov. Neophodne su u tu svrhu novčane donacije ili donacije u građevinskom materijalu, keramici, stolariji... Svi zainteresovani se mogu javiti na 061/21-81-466.

telegraf.rs

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.