Ana Jarvis - Tužna priča o ženi zbog koje danas slavimo Dan Majki

Koliko često ste se sjetili zahvaliti svojoj majci za sve što je učinila za vas? Sada ćete možda češće.


Sigurno biste pomislili da je Dan Majki izmislio skup žena u zahvalnost svojim majkama, ali ipak ne. Slavljenje ovog dana je potekao od žene po imenu Ana Jarvis. Ona je bila rođena davne 1864. Godine i odrasla u sjevernoj Virdžiniji. Još od malih nogu imala je jednu želju.

Skoro svake noći slušala je svoju majku kako se moli, i u toj molitvi nadala se da će doći dan kada će sav njen trud i patnja dobiti na značaju i biti vrijednovani. Njena majka je živjela težak život i veoma se napatila tokom njega, zato se molila da dođe dan kada će joj neko biti zahvalan na trudu.



Nakon što je Anina majka umrla davne 1905-te godine, Ana je bila skrhana od bola. Pored tuge što je izgubila majku, bila je i tužna jer joj majka nije dočekala dan za kojeg se tako dugo molila – a to je da joj neko prizna sva dobra djela i borbe za koje se borila.

Nije mogla da izbaci iz glave da njena majka nije dočekala to što je željela, i iz tog razmišljanja došla je na ideju da joj sama omogući taj dan i nakon njenog odlaska. Okupila je ljude u svom gradu i objasnila kako bi svi trebali da odamo počast svojim majkama jednom godišnje.



Odlučila je da se to obilježava od dana smrti svoje majke i nastavi svake godine. Tada su se svi složili da druge nedjelje u mjesecu Maju, svako dijete na ovoj planeti oda počast svojoj majci. I to ne samo da joj dadne poklon, nego istinski joj zahvali za sve što je učinila za druge.

Pokreće Blogger.