Savjeti psihologa: "Djeca češće zamrze majku nego oca, jer čini klasične greške"

Istraživanja pokazuju da djeca češće zamrze majku nego oca jer čine klasične greše, a to je da pretjerano forsiraju dijete da radi "ispravne stvari" i to na pogrešan način.


1. Anksioznost, depresija i nedostatak nezavisnosti: To su roditelji koji neprestano nadgledaju, proučavaju i kritikuju život djeteta. Iako to rade iz dobre namjere, previše zaštite vodi do psiholoških problema. A te stvari više rade majke nego očevi, oni su često više popustljivi.

2. Štetne navike, zavisnost i ekstremni sportovi: Ukoliko roditelji stalno govore djeci da prave mnogo problema, oni će vremenom zaključiti da bi svijet bio bolji bez njih. Rezultat su mladi ljudi koji nesvjesno traže put da unište sami sebe, obično kroz poroke ili ekstremne sportove.



3. Nesposobnost potpunog odmora i relaksacije: “Uozbilji se!”, “Ne glupiraj se okolo!”, “Ne mazi se!” Česte, ali veoma štetne rečenice upućene djeci. One kreiraju previše ozbiljne odrasle osobe, koje ne umiju da se opuste, ne razumiju djecu i preziru djetinjaste ljude.

4. Nedostatak samopouzdanja, želja da se bude poput nekog drugog: Roditelji koji svoju djecu često porede sa “boljom” djecom dobiće previše samokritičnog tinejdžera, a zatim i odraslu osobu sa kompleksom niže vrijednosti. Oni u životu uvijek pokušavaju da urade nešto bolje, dok istovremeno mrze sebe jer nisu superiorni u odnosu na neku drugu osobu.



5. Teškoće u privatnom životu: Ako kao dijete dobijate instrukcije da nikome ne vjerujete, logično je da ćete izrasti u osobu koja vjeruje da je svijet neprijateljski nastrojeno mjesto puno opaskih zamki, bez trunke dobrote. 6. Traženje roditelja u partneru: “Suviše si mali za to!” Savršen način da odgajite odraslo dijete.

Ovakvo dijete vjerovatno će zauvijek ostati “suviše malo”, nezavisno i u partneru će tražiti roditelja da se o njemu stara. 7. Potiskivanje talenta, nedostatak inicijative, destruktivna zabava: Ako roditelj često koristi fraze poput “Nemoj meni da pametuješ” ili “Prestani da maštaš”, odgajiće dijete koje nema svoje mišljenje, inicijativu niti sposobnost vođstva. Kad odrastu, ovakva djeca veoma često utapaju svoje ambicije i talente u alkoholu i opasnoj zabavi.

Pokreće Blogger.