Ko je obrazovaniji ne znači da je pametniji - Deset zapovjesti zajedničkog života

Ako planirate zajednički život ili ste se  već u njemu ostvarili neke stvari bi morali znati.


Naravno, sve počinje strašću i željom, ali da bi zajednički život bio ugodan i moguć, potrebno je više od toga. Dijalog u kojem se računa i tišina, zajednički cilj do kojeg se dolazi korak po korak, sposobnost da se preuzme odgovornost bez straha. I deset osnovnih zapovijesti koje slijede.

1.Pokušajte razumjeti odnos moći u svojoj vezi i važnost ravnoteže. Iskreno razmislite o područjima moći, poput finansija, obrazovanja, roditelja, seksa, vjere i djece. Ako se ponašate u bilo kojem području tako da se partner osjeća inferiorno, može doći do problema jer će vam pokušati vratiti.



2.Kad je riječ o rodbini, budite uvijek na strani osobe s kojom dijelite postelju. 3.Onaj ko zarađuje više ne mora imati zadnju riječ o tome kako će se novac trošiti. 4.Ako ste obrazovaniji, nemojte to isticati. 5.Sjetite se da se onaj ko sada želi više intime u vezi može tokom zajedničkog života promijeniti.

Uloge se mogu obrnuti. 6.Nemojte izvlačiti argumente vjere u slučaju svađe, to je neiskren potez koji će vam se dvostruko vratiti. 7.Svako od vas bi trebao imati svoja područja u suživotu za koja je stručan i odgovoran, nemojte se miješati u ono što nije vaš posao.



8.U odgoju djece, podjednako dozirajte strogost i popuštanje. Najbolje je ako oboje posjedujete obje osobine, ali i ako je jedno od vas sklonije strogoći, a drugo popuštanju, i tako se može ostvariti ravnoteža. 9.Ako jedno od vas uvijek vozi automobil, ne znači da niste uravnoteženi i ravnopravni kao par.

10.Kao dođe do banalnih prepirki, recimo jedno od vas želi otvoriti prozor a drugo zatvoriti, nemojte davati previše važnosti tome ko će pobijediti. Ravnoteža i ravnopravnost manifestuju se u mnogo ozbiljnijim stvarima i na duže staze.

Pokreće Blogger.