Savjeti Ruskog psihologa: "Sačuvajte i sebe i dijete od nepotrebnog stresa"

Roditelj imaju naviku da budu prestrogi prema djeci kako bi ih uspješno vaspitali ili izveli na pravi put. Međutim te metode nisu uvijek najbolji izbor.


SAVJET BR. 1 - Prije škole djecu ne treba ničim opterećivati. Nikakav šah, strani jezici i ini intelektualni razvoj. Do 6-7 godina mozak djeteta fiziološki nije spreman da prima veliki obim informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dijete – djetinjstvo.

SAVJET BR. 2 - Nemojte za prvaka tražiti ”jaku školu“. U nižim razredima za dijete je najvažnije da postigne psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće. Dijete neće trošiti vrijeme i snagu na odlazak i povratak, i lakše će mu biti da gradi odnose sa drugarima iz odjeljenja ako žive u komšiluku.



SAVJET BR. 3 - Prva učiteljica ne treba da bude ”stroga“ nego dobra. Potrebna vam je adekvatna učiteljica koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato otiđite u proljeće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja četvrtaka.

SAVJET BR. 4 - Škola je odgovornost vašeg djeteta a ne vaša. Možete uzeti odmor prve dvije nedjelje na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s djetetom: ”Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe.



SAVJET BR. 5 - Prestanite da zapitkujete šta je bilo na svakom času i da pretjerano reagujete na ocjene. Neka tema škole postane tabu. Ako dijete želi da razgovara o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu kliještima izvlačiti riječi iz usta.

SAVJET BR. 6 - Domaći ne treba raditi s djetetom, školsku torbu mu ne treba spremati, da li je nešto zaboravilo, ne treba vi da vodite računa. Mislite malo na sebe – to dijete trebalo bi da vas pripazi u starosti. A ako vi sve radite umjesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem. 

SAVJET BR. 7 - Naravno da svom djetetu možete pomoći. Principijelno pitanje u tome jeste ko je prvi počeo. To treba da bude dijete. Ono treba da pita: ”Mama, ja ovo ne razumijem?“ A ne da vi malo-malo pa prilazite i pitate je li sve u redu. Ako dijete ne pita ništa, znači da je sve u redu.

Pokreće Blogger.