Loš zadah ne treba ignorisati: Možda vam tijelo sa tim ukazuje na veće probleme

Bilo da je to gorak, kiselkast, metalni ili slatki ukus, razlozi za to mogu biti brojni i važni. 


Zato je dobra ideja da pregledate šta ste jeli tokom proteklih dana, kako ste se osećali, a ponekad čak i da upoznate medicinsku istoriju svoje porodice. 1. Možda imate neku gljivičnu infekciju: Javlja se u ustima, a stvaraju se bele mrlje na grlu i jeziku.

Infekcija je uzrokovana bakterijom Candida Albicans koja prirodno nastanjuje vaša usta i pod kontrolom je vašeg imunološkog sistema. Međutim, ako vaš imunološki sistem oslabi, ova bakterija može brzo da se razmnožava uzrokujući time infekciju. Osim belih mrlja u grlu, još jedan simptom ovoga je čudan ukus u ustima.



2. Trudnoća: Osim mučnine i umora, veliki broj trudnica se žali na ukus metala u ustima. To se dešava zbog hormonskih promena koje vaše telo doživljava prilikom stvaranja novog života. Hormoni mogu da utiču na vaše čulo mirisa i ukusa, ali ne brinite, to obično nestane u trećem tromesečju.

3. Fali vam cink u organizmu: Ako imate ishranu sa niskim sadržajem cinka, vaše telo ne apsorbuje odgovarajuću količinu cinka, ili imate nedostatak cinka, možete iskusiti čudan ukus u ustima i naučnici još uvek pokušavaju da otkriju zašto. Posle ove studije, veruju da je to zato što cink podiže nivo gustina, vrste proteina koji kontroliše receptore čula ukusa na jeziku.



4. Grip ili prehlada: Ako imate gorak ukus u ustima, praćen gripom ili prehladom, ne brinite, to je potpuno normalno. Obe su uobičajene infekcije i, prema rečima naučnika, čine vaš imunološki sistem opreznim i spremnim da se bore sa proizvodnjom proteina.

Dok se ovo dešava, može ostaviti gorak ukus u ustima. Osim toga, ako je infekcija u nosu ili grlu, možda imate čudan ukus zbog bakterija koje uzrokuju grip. 5. Visok nivo stresa: Anksioznost može izazvati ono što je poznato kao kserostomija ili suva usta što znači upravo to, efekat suvoće uzrokovan malim količinama pljuvačke u ustima.

Pljuvačka igra važnu ulogu u našem zdravlju od početka našeg varenja do borbe protiv loših bakterija u našim ustima. Ako je ne proizvedete u potrebnim količinama, imaćete čudan ukus u ukusama. Kada ste nervozni, ili zabrinuti, imate tendenciju da proizvodite manje pljuvačke koja je objašnjenje za taj neobičan ukus.

stul.kurir.rs

Pokreće Blogger.