Mudre riječi velikana: "Dok si ti bio na fakultetu ja sam učio život - Mnogo si propustio"

Dobro je imati diplomi, ali ni u jednoj školi vas ne uče kako da se sami brinete o sebi, kako da izmognete sve troškove i kako da se nosite sa nesrećama života -  a to je najbitnije.


Koliko puta smo nailazili na afirmativne tekstove i govore velikih ljudi koji nas nisu dotakli jer je istina bila upakovana u šareni celofan? Rajmar Tirado je surov do srži i ne štedi reči kako bi nam pokazao kako izgleda prava istina. Nisi dovoljno puta izgubio: Zato što se osećaš prilično dobro u svojoj prosečnosti, zato što si odlučio da ni ne pokušaš.

Zato što je lakše pričati o tome kako učiš nešto novo nego zapravo to i uraditi. Zato što misliš da je sve previše teško ili previše komplikovano pa ćeš tu priliku preskočiti, ili je možda ostaviti za sutra. Zato što mrziš svoj posao, ali ne želiš da pronađeš novi, zato što je lakše unapred odbaciti moguću propast sa kojom ćeš se suočiti.



Zato što je lakše ni ne pokušati nego izađć i pokušati pa makar bio siguran da nećeš uspeti. Ali ćeš naučiti nove stvari i dovesti sebe u izazov. Zato što kada god nisam uspeo naučio sam, a onda sam promenio moj put kako bih uvek išao napred. Kao kod kovanja gvožđa, prošao sam kroz vatru kako bih dobio oblik.

I to oblik mača, glatkih ivica i oštrog sečiva koje će te iseći na pola ako nisi dovoljno čvrst. Briga te šta drugi misle: Zato što trošiš novac na odeću, kola, skupe restorane ili izlaske. Ja ulažem u sebe. Dok ti pokušavaš da se uklopiš u svet, ja ću svet prilagoditi sebi. Zato što ću ja bez razmišljanja odbaciti sigurnost i pravog sebe pokazati svetu.



Postaću otporan na tuđa mišljenja i stajati potpuno go u masi ideja, ali znaću da si ti uvek ostao prosečan dok sam ja uradio neke izuzetne stvari. Dok si ti bio na fakultetu, ja sam učio život. Umesto da učim o svetu ja sam izašao u taj svet. Možda nemam diplomu, ali ti odaberi temu o kojoj želiš da razgovaramo.

Zato što mogu da položim tvoje testove ako bi trebalo, ali ti ne bi izdržao ni jednu sekundu pred izazovima koje mi je život priredio. Izazove koji nisu napravljeni na osnovu težine već samo na osnovu jednog kriterijuma. A to je - da li češ preživeti ili ne.

Zato što uredno dobijaš svoju porciju vesti iz kontrolisanih medija. Zato što nisi spreman da postaviš pitanje: "A šta ako je sve laž?". A onda prihvatiš mogućnost da zapravo i jeste laž. Možda, zato što su tehnike mas-medija napravljene samo da bi te oni zbunili. Zato što misliš da sam ja sve shvatio, ali nećeš da prihvatiš da ti ništa ne znaš.

Pokreće Blogger.