Imaju predivno značenje: Imena naših predaka koji se ponovo vraćaju u modu

Možda će vam zvučati smješno i staromodno ali ova imena su bila najpopularnija među našim predacima, a danas roditelji sve više daju djeci starinska imena.


Prema slovenskoj tradiciji, dete je postajalo član zajednice kada bi napunilo sedam godina. Dešavalo se da tada, prilikom obreda uvođenja u svet odraslih, dobije i novo ime koje bi odgovaralo njegovom karakteru, osobinama koje ima ili kvalitetima za koje bi roditelji i pleme videli u njemu.

Čak i ako dete ne bi imalo neke izražene (ili pohvane) osobine, dobijalo bi "slavno" ime koje bi ga podsećalo na osobine koje nema, ali kojima treba da teži. Zato su kod Starih Slovena najrasprostranjenija bila tzv. "dvočlana imena", sastavljena od dve poželjne osobine ili karakteristike.Ovo su neka od tih imena: Muška slovenska imena: Beloslav - Belina, simbol čestitosti, a slav označava Slovena. Višeslav - Da bude više slavan od predaka Gosterad - Gostoljubiv. Darko - Onaj koji daruje. Žiroslav - U slavu hrastu koji je bio sveto drvo kod starih Slovena.

Zor - Sila, snaga. Ivša - Slovensko svešteno drvo (odavde izvedena još i imena Ivko, Ivček, Ivo...). Jaroslav - Koji slavi Boga Jarila. Tvrtko - Jak. Perun - staroslovenski Bog groma, vrhovni bog Ženska slovenska imena: Borislava - Ratnica. Vitomirka - Miroljubiva gospodarica, moćnica.Gradislava - ona koja gradi slavu. Daliborka - daleka borba. Žarka - žar, ona koja je vatrena. Ljudmila - ona koja je mila ljudima. Mladenka - da uvek bude mladolika. Ozrenka - ona koja je oštrog pogleda. Svetlana - svetla, čiste duše. Čedna - čista, časna.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Ukoliko preuzimate sadržaj ovog članka OBAVEZNI ste da nas navedete kao izvor uz linkovanje našeg članka.

Pokreće Blogger.