Njenu priču vrijedi čuti: Maja sa 35 godina odgaja desetoro djece i ne žali se

Danas majke sa dvoje troje djece znaju kukati kako je nepodnošljivo odgajati toliko male djece, dok ova majka iz Kraljeva bez problema odgaja njih desetoro i ne žali se.

Maja Kovačević ima 35 godina i desetoro dece. Iako ne prima nikakvu pomoć od države, Maja se ne žali, već ne skida osmeh sa lica. "Još dok sam bila devojčica želela sam da imam mnogo dece. Ne baš deset, ali više od petoro. S obzirom na to mi je prva beba bila devojčica, a posle nje sam rađala samo dečake, htela sam da imam još neku ćerku.

Tako smo suprug i ja stigli do devetoro dece. Šalili smo se da sam ista kao i Majka Jugovića, a ja sam onda pomislila - zašto ne bih bila i kao knjeginja Persida Karađorđević, čukunbaka Aleksandra Drugog Karađorđevića, majka Aleksandra Prvog Oslobodioca, koja je rodila desetoro dece", objasnila nam je svoju porodičnu "matematiku" Maja Kovačević.Na prvi pogled biste pomislili da uopšte nema decu, jer deluje vrlo mlado, kao devojka koja se možda tek udala i "radi" na potomstvu. Doterana, nasmejana, kao da za sebe ima sve vreme ovoga sveta. "Sve može da se postigne kada se hoće, ali i kada se dan dobro organizuje. U našoj kući je ujutru baš gužva. Spremanje za školu, doručak, završavanje jutarnje higijene u kupatilu...

Često nastane haos kada stariji shvate da im nema garderobe koju su uveče izvadili iz ormana i složili na stolicu, ali su im ovi mlađi to "malo" dirali i negde sklonili! Takođe, svi doručkuju kod kuće i to mora brzo da se spremi, da četvoro đaka i jedan predškolac, ne bi zakasnili.Međutim, kako dan odmiče tako je u kući sve mirnije, svako zna svoje obaveze i zaduženja, atmosfera je manje-više slična kao u svakoj drugoj porodici u kojoj je manje članova nego kod nas." "Mom suprugu ništa nije teško, a deca vole kada ostanu sa njim, slušaju ga više nego mene, mada on uopše nije strog.

Ume na neki drugi način da postigne mir u kući. Kada su deca sama sa njim nikada ne naprave neki nestašluk, čak ni u kući ne bude nered, što nije slučaj kada su samo sa mnom. Mada, ni on niti ja nismo strogi roditelji. Tata ume da "zategne", na primer, kada Milica hoće da ide kod drugarice, da se šeta, a ja bih je pustila.

Ali, zato kada treba nešto da im se kupi, što baš nije neophodno, ja sam protiv, a tata nije. Njega lakše nagovore nego mene." "Radim na tome da se usvoji zakon da porodice koje imaju četvoro i više dece, takođe mogu da dobijaju roditeljski dodatak. Raduje me što sam za taj svoj cilj dobila podršku i blagoslov patrijarha Irineja. Daću sve od sebe da u tome uspem."

stil.kurir.rs

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.