10 savjeta kako bi mogli pomoći svom djetetu da se nosi sa problemima u školi

Kada vaše mezimče krene u školu tu nastaju velike brige, kako za vaše dijete tako i za vas. Škola zna biti uzrok raznih problema sa kojim se vaši mališani moraju suočiti.


1. Prije škole djecu ne treba ničim opterećivati. Nikakav šah, strani jezici i drugi sistemi i načini intelektualnog razvoja. Do 6-7 godina mozak djeteta fiziološki nije spreman primati veliki obim informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dijete – djetinjstvo.

 2. Nemojte za prvačića tražiti „jaku školu“. U nižim razredima za dijete je najvažnije da postigne psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće. Dijete neće trošiti vrijeme i snagu na odlazak i povratak i lakše će mu biti da gradi odnose sa drugarima iz odjeljenja ako žive u komšiluku.



3. Prva učiteljica ne treba biti „stroga“ nego dobra. Potrebna vam je adekvatna učiteljica koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato otiđite u proljeće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja četvrtaka. 4. Škola je odgovornost vašeg djeteta a ne vaša. Možete uzeti odmor prve dvije nedjelje na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s djetetom:

„Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe.“ 5. Prestanite zapitkivati šta je bilo na svakom času i pretjerano reagirati na ocjene. Nek tema škole postane tabu. Ako dijete želi razgovarati o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu klještima izvlačiti riječi iz usta.



6. Domaći ne treba raditi s djetetom, školsku torbu mu ne treba spremati, da li je nešto zaboravilo, ne treba vi o tome voditi računa. Mislite malo na sebe – to dijete vas treba pripazi u starosti. A ako vi sve radite umjesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem. 7. Naravno da svom djetetu možete pomoći. Principijelno pitanje u tome jeste ko je prvi počeo.

To treba da bude dijete. Ono treba pitati: „Mama, ja ovo ne razumijem?“ A ne da vi malo-malo pa prilazite i pitate je li sve u redu. Ako dijete ne pita ništa, znači da je sve u redu. 8. Ako učitelj ne voli vaše dijete, problem se mora rješavati. Probajte prvo razgovarati s učiteljem, zatim s direktorom, ako nema fajde – idite dalje. Možete ga prevesti u drugo odjeljenje pa čak i školu.

Ni u kom slučaju dijete ne treba ostavljati u stanju dugog permanentnog stresa. 9. Pubertet je najteži period u životu vašeg djeteta. Počinje između 12. i 14. i traje do 15.-16. godine. To je vrijeme složenih psihičkih i fizičkim izmjena, otuda hormonalni disbalans, psihološki problemi, umor.

10. Ne treba dolaziti u otvoren konflikt sa školom – vrlo vjerovatno ćete izgubiti bitku. Kada vas pozovu na razgovor i budu pričali o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se pozabavite djetetom – ne suprotstavljajte se. Saglasite se. I nastavite raditi po svome.

avaz.ba

Pokreće Blogger.