Stručnjak u kuhinji: 7 najčešćih grešaka zbog kojih vam možda ne uspjevaju hljeb i tijesto

Ako vam se desilo da ste pratili recept ali vaše jelo nije ispalo kako treba - niste jedini! Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju.


1.Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto: Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa.

Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom. 2.Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka: U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču.



Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice. 4.Predugo miješate tijesto: U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje.

Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno. 5.Zaboravljate protresti kalup s tijestom: brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava.



Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini. 6.Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem: Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu.

Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak. 7. Ne pustite da hljeb nadođe dva puta, ovo je veoma bitna stavka ako želite mekan vazdušast hljeb - morate pustiti da nadođe dva puta.

8. Koristite loše i tvrdo brašno - zbog toga je ljeb jako tanak i tvrd. 9. Ne stavljate hljeb u mokru krpu nakon što se peče - ovaj korak će omekšati hljeb i učiniti ga ljepšim. 10. Kruh ili tijesto za kolač nije dovoljno pečeno Blijeda zlaćana boja nije znak pečenog kruha. Morate dobiti zalaćano smećkastu boju, gotovo rumenu, a na nožu kojim ste probili sredinu tijesta ne smije ostati ništa.

Pokreće Blogger.