Doktorica Vesna: "Suprug mi je bitniji i od roditelja, iz nekoliko razloga"

Ljubav dolazi u fazama, u prvoj fazi je zaljubljenost a kasnije prelazi u svoje veće oblike.


Bilo je i trenutaka borbe, nesuglasica i nerazumijevanja. Povrijedili smo jedan drugoga, a čak sam u jednom trenutku bila spremna otići, rekla je doktorica Vesna, koja je nakon dugog braka došla do 12 zaključaka. 1. Strast će nestati: O da, strast prolazi. To će nestati, ali ostaje ljubav, ona iskrena.

Veza treba biti takva da se u njoj osjećamo dobro i što je najbitnije, treba biti stabilna (ne znači dosadna). 2. Bračni život nije uvijek prožet srećom: 'Sretni do kraja života' samo skriva činjenicu da će možda biti bolesti, loših osjećaja, dosade, ljutnje i uvreda u vašem braku.



Uvijek će biti neugodnih trenutaka i teškoća, no najvažnije pitanje je koliko će par ovo trpjeti i hoće li naći načina da sve to svedu na minium. 3. Parovi bi trebali biti na istoj društvenoj ljestvici: Ljubav spaja ljude, no kad prođe taj prvotni entuzijazam, isplivati na površinu i nećete biti sretni.

 4. Trebaju se zajedno razvijati: Činjenica je da se svi s vremena na vrijeme mijenjamo i razvijamo. Ako muž i žena to ne rade ni približno u isto vrijeme, postoji mogućnost da brak neće opstati. Nemojte sprječavati vašeg partnera da se razvija, te nemojte prestati raditi na sebi i željeti više.



5. Morate prihvatiti jedan drugoga: I to na dubljem nivou. Možda vas navike vašeg partnera nerviraju, i možda se ne slažete s nečim što radi i imate drugačije poglede na neke stvari. No, na dubljem nivou morate ga prihvatiti sa svim njegovim manama i ponekad iritantnim navikama.

Morate mu dopustiti da zaista bude ono što jest. 6. Žena se ne bi trebala stavljati na drugo mjesto, iza supruga i djece: - Prvo nalazim vremena za sebe, a onda za muža i djecu - kaže Vesna. On mi je čak bitniji i od roditelja, i njega bih prvog izabrala. 7. Ne živite u iluzijama:

Posljednjih nekoliko godina živim po ovom principu. A to je to da se ne bojim da će me suprug napustiti, jer on ima pravo naći svoju istinsku sreću (iako će to možda značiti da neće ostati sa mnom). To je normalno. Isto kako i ja imam pravo da nađem ono što je najbolje za mene.

 8. Oboje možete imati svoje interese i želje: - Moje vrijeme uključuje jogu, čitanje i poneko kratko putovanje, samo da se odmorim i razmislim o stvarima. Za to vrijeme moj suprug se druži s prijateljima, a ponekad im ode i u posjet, te ga nema nekoliko dana.

Ne sumnjam u njega, te mu ne priređujem histerične ispade. Zadovoljni smo i sretni s ovakim dogovorom, jer smo jednaki - kaže. Kućni ljubimac uljepšat će vam život na toliko nivoa. 9. Razmislite o kućnom ljubimcu Oni su izvor beskrajne radosti, a uljepšat će vam život na toliko nivoa. I zbližit će vas još i više.

 10. Slični temperamenti su jako poželjni: Ako jedan partner obavlja sve stvari, dok je drugom teško i prstom pomaknuti, postoji šansa da taj brak neće potrajati. Čak i možete brzo rješiti male svađe, te imati sretan zajednički život s nekim tko vam nije sličan, no ako ste potpuno različitog temperamenta, prije ili poslije će jedan izvisiti.

Pokreće Blogger.