Menopauza u ranijim godinama - 5 razloga zašto bi se mogla pojaviti

Menopauza se može desiti čak i u ranijim godinama, a postoji 5 razloga za to.


Jedna od stotinu žena ima ove simptome u četrdesetim godinama iz drugih razloga, a koje je prilično teško otkriti. Zapravo, u 90% slučajeva ne otkrije se šta je razlog. Tehnički termin za ovo zdravstveno stanje je primarna insuficijencija jajnika (POI).

 Iako u većini slučajeva POI nastaje bez očiglednog razloga, postoji i nekoliko stvari za koje se zna da utiču na njegovo nastajanje, ali ih je većina žena nesvjesna. Ovo su glavni faktori rizika. Vaša majka je prošla kroz ranu menopauzu: Ili vaša sestra ili vaša baka.



Čini se da je POI genetski nasljedan. Istraživanja pokazuju da je u 20% slučajeva uzrok nasljedni faktor. Genetski poremećaji:Čak i ako nemate sindrom možete imati mutaciju na tom istom genu koji izaziva probleme kod jajnika, dovodeći do fragilnog X sindroma povezanog sa POI.

Istraživanja pokazuju da je ovo slučaj kod jedne od 33 žene koje imaju POI. Tarnerov sindrom (žena ima samo jedan X hromozom) još je jedan genetski poremećaj koji se povezuje sa POI. Autoimuni poremećaji: Autoimuni poremećaj tireoiditis (zapaljenje štitne žlijezde) povezuje se sa POI.



Isto tako i Adisonova bolest kod koje nadbubrežne žlijezde ne proizvode dovoljne količine hormona. U oba navedena slučaja moguće je da imunološki sistem napada folikule u jajnicima (malene kese u kojima jajašca sazrijevaju i rastu) ometajući njihovu sposobnost funkcionisanja.

Pušenje ili druga izloženost toksinima: Određeni toksini mogu uticati na nastanak POI. Cigarete i pesiticidi neki su od njih. Žene se obično rađaju sa dovoljno primordijalnih folikula koje traju do prirodnog ulaska u menopauzu (pedesete godine života). Međutim, smatra se da izloženost štetnim hemikalijama uzrokuje brži nestanak folikula.

Hemoterapija ili zračenje: Slično toksinima životne sredine, ovi tretmani mogu da oštete genetski materijal u ćelijama jajnika. Oštećenja zavise od različitih faktora, kao što su tip lijeka i doza zračenja, starosna dob u vrijeme terapije kao i dio tijela koji se podvrgava zračenju. Neke žene ne dobiju POI i par godina nakon liječenja. A neke ga ne dobiju nikad.

 minimagazin.info

Pokreće Blogger.