Ako vaš partner stalno gleda vaš telefon - Imate problem: 5 znakova partnera koji previše kontroliše

Pretjerana kontrola u vezi i želja za njom neminovno dovode do stvaranja toksičnih odnosa.


Evo kako da prepoznate osobu koja je potpuni "control freak" ili u prevodu osoba koja želi imati preveliku kontrolu nad svojim partnerom. Prva velika crvena zastavica je ako vam partner ne vjeruje i stalno gleda u vaš telefon ili ga uzima bez dozvole. 

Partneri koji prate s kim razgovarate ili šaljete poruku, pregledaju vaš telefonski račun da vide koga ste zvali i slično - imaju ozbiljan problem sa kontrolom. Ako vaš dečko ne traži pristanak da pogleda u vaš telefon i samo ga uzme, to nije prihvatljivo. 



Drugi dokaz pretjerane kontrole je rušenje ličnih granica. Čovjek koji previše kontroliše prećiće granice vaše nezavisnosti i ličnog prostora. U zdravim vezama ljudi imaju pravo na svoj prostor. Oni imaju svoje hobije, svoje poslove, svoje privatne stvari, svoje prijatelje itd. 

Sljedeći pokazatelje je pretjerana dominacija. Dinamika odnosa se, naravno, razlikuje od para do para, ali jedna stvar je uvijek istinita, u zdravim vezama postoji povjerenje i briga, a ne kontrola ili dominacija. Takođe treba napomenuti da control freak nije uvijek direktno napadan.



Tip koji ima problema sa kontrolom nije uvijek navalentan ili agresivan. On većinom "napada" kroz psihičke igre i manipulaciju. Takav tip riječima napada i psihički izluđuje svoju partnericu. Biti sa partnerom koji kontroliše može imati dugoročni negativan uticaj na samopoštovanje i psihičko stanje. 

Zbog toga je na vrijeme dobro uočiti ovaj problem. 

Pokreće Blogger.