Odnos žene sa ocem utiče na njen odnos sa budućim muškarcima: Psiholog objašnjava

Psihologinja Julija Sudakova-Zotova smatra da odnos žene sa njenim ocem igra veliku ulogu u njenom ljubavnom životu. 


Ljubavni odnosi koje žena gradi formiraju se na osnovu roditeljskih. Prvi utisak o komunikaciji sa muškarcima devojka dobija kroz interakciju sa ocem ili sa nekim ko ga zamjenjuje. Posmatra njegovo ponašanje, usvaja određena shvatanja, vještine i navike. 

Djevojka postepeno formira ideju o principu po kojem se grade odnosi između muškarca i žene. Od toga kako se tata ponaša prema kćerki zavisi da li će ona moći izgraditi sretnu porodicu sa dostojnim pratiocem. To je najvažniji odnos.



Kroz zdrav odnos sa ocem žena postaje samodovoljna, nezavisna osoba koja zna kontrolisati emocije, braniti lične granice i birati samo najbolje za sebe. Ako je tata bio odsutan u njenom djetinjstvu to prijeti nedostatkom sigurnosti u sebe. 

Takođe može biti vrlo teško izgraditi normalne odnose u vezi. Figura oca utiče na samopoštovanje djevojčice. Kćerke privrženih, nježnih, empatičnih očeva češće imaju zdravo samopoštovanje i svjesno biraju dobre partnere. 



Manje sreće imali su oni koji su odrasli bez oca ili su odgajani u porodici u kojoj roditelj nije bio investiran u odgoj. Posljedice toga su obično razočaranje u muškarce, nezadovoljstvo ličnim životom ili sumnja u sebe. Postoje hiljade opcija za razvoj ličnog života za takve djevojke, ali to zahtjeva dosta truda.

Prvi korak je da shvatite da postoji problem u vašem životu koji potiče iz djetinjstva i mora se otkloniti. Dok to ne riješite, teško ćete moći izgraditi bolje odnose. Drugi korak je da ne krivite oca što je bio odsutan iz vašeg života, što je strog i hladan, kritikuje i ne daje potrebnu ljubav i podršku. 

Važno je shvatiti da vam je otac dao tačno onoliko koliko je mogao. Sve što sada možete učiniti jeste posvetiti se svom samorazvoju i otklanjanju strahova i trauma iz prošlosti. To je siguran put za srećniji život.

Pokreće Blogger.