Djeca koja nisu emocionalno nahranjena često odrastaju u problematične ljude: Rezultati istraživanja

Kao i fizička, tako i emocionalna glad loše djeluje na ljude, ostavlja posljedice na ljudsku psihu. 


Kada smo mali i kad nas majka hrani, ne dobijamo samo majčino mlijeko, nego i njenu toplinu i naklonost koje nam pomažu da se naša ličnost razvija. Kada nas majka ljulja u naručju, grli i nosi na svojim rukama, ona nas sprema za dane kada ćemo samostalno da krenemo svojim putem. 

Neka djeca imaju smanjenu emocionalnu energiju. To kod njih izaziva osjećanja kao što su bijes, strah ili bol. Uz sve to, stalan je osjećaj da mu nešto jako važno nije dato. Majka mu nije dala to što treba. Članovi porodice takođe. Svijet mu nije dao. 



Niko ga ne čuje i ne uzimaju ga u obzir. Pohlepa, zavist i ljubomora su tri osjećanja koja se javljaju kasnije kod emocionalno gladnih ljudi. Često se dešava da se rodi dijete, veoma snažno sa velikim ambicijama i potrebama. Jedna od potreba je i potreba za roditeljskom brigom. 

Ali ponekad se dešava da roditelji, naročito majke, nemaju toliko da daju. Tada dijete završava emocionalno gladno, osjeća da mu nešto nedostaje. On na to reaguje oštro, pokušavajući da se izbori sa nepravdom koju je pretrpjelo. na različite načine mogu da nastave svoj dalji život.



Neki mogu da potisnu bijes i postanu slatki i mili, drugi mogu da postanu bezobzirni i da gledaju na sve druge kao da ga je baš briga za sve. Ponekd, kada je čovjek koji je emocionalno gladan poželjeće makar komadić od onoga ko ima više od njega, makar jednu mrvu nečijeg blagostanja. 

To je momenat kada se emocionalno gladni ljudi počnu oduševljavati osvetom. I to tako da niko ne primjeti – bez gladi, bijesa i bola. Pohlepa, zavist i ljubomora su osjećanja koja su ovim ljudima vrlo poznata: - Pohlepa je nasilna i neutaživa glad koja prevazilazi potrebe subjekta i želju i sposobnost objekta da daje. 

Zavist je zlonamjerno osjećanje koje druga osoba posjeduje i uživa u nečemu željenom, zavidni impuls je da to pokvari ili oduzme. - Ljubomora se zasniva na zavisti, ali postoji briga da se ne izgubi ljubav nekog ko nam je važan i drag. 

Ako ste jedna od osoba koje muče ova tri osjećanja, vrijeme je za odrastanje. Suočite se sami sa sobom. Ako je potrebno, konsultujte stručnu osobu. I ono najvažnije – dajte sebi vremena. Proces zarastanja može biti jako dug, a najbolje je da bude postepen. I na kraju, poštujte sebe i naučite da kažete ne.

Pokreće Blogger.