U njih se najlakše zaljubiti: 11 načina kojima narcisi i psihopate kontrolišu ljude oko sebe

Možda vam se, na početku veze sa narcisom ili psihopatom, neće činiti kao da ta osoba pokušava da ima kontrolu nad vama, i zato se problemi počnu javljati kada ste već predugo u vezi.


Zašto su narcisi i psihopate opsjednuti svojim žrtvama? I koje motode koriste da bi kontrolisali svog partnera? 1. Izmišljanje. Izmišljaju ili preuveličavaju nedostatke koje partner posjeduje. 2. Daju određene informacije. Pažljivo obraćaju pažnju na informacije koje daju.

I sve što govore ili prećute to rade za svoju korist. 3. Neizvjesnost. Narcisi i psihopate se sklanjaju od bilo kakve vrste odgovornosti, sve govore u prenesenom značenju i drže partnera u neizvjesnosti. 4. Prijedlozi. Narcisi i psihopate usađuju korisne i pogodne stvari u mozak osobe kojima kasnije lakše upravljaju. 



5. Ideja o ekskuzivnosti partnera. Na početku veze partnera idealizuju, uzdižu ga na pijedestal, a kasnije ga bace na tlo. 6. Obećanja. Obećanja koja daju narcisi i psihopate najčešće su nevjerovatna i gotovo pa nemoguća. Sva njihova obećanja su isključivo o svijetlijoj budućnosti.

U stanju su da izgovore i obećaju partneru sve što on želi da čuje. Time jačaju zavisnost partnera od njih. 7. Naplata. Kako vrijeme prolazi, narcis i psihopata koriste priliku da vrše pritisak na slabosti. Jasno i nedvosmisleno daju do znanja partneru da je loš u svemu. 



To kod partnera može da izazove komplekse ukoliko nisu postojali ili da ih ojača, ukoliko su postojali, a takođe i utiče na zavisnost partnera od njih. 8. Izolacija. Ovo je jako važan korak za njih. Postepno se trude da izgrade barijere između sebe i osobe koju su odabrali.

Cilj je da osoba uvijek bude fokusirana na psihopatu ili narcisa i da nema vremena, niti interesovanja, za druge ljude i svijet oko sebe. 9. Nametnute uloge. „Uradi još samo to, ostalo ništa ne moraš“ – famozna rečenica uz pomoć koje narcisi i psihopate postepeno i neprimjetno navikavaju osobu na ulogu koju su joj dodijelili. 

10. Bilo kakve loše stvari pod zastavom brige. Dakle, ovo je jako zlobno, ali narcis i psihopata čine razne stvari određenoj osobi a sve krijući se iza zastave pažnje, brige i ljubavi i činjenicom da oni navodno znaju i žele samo najbolje za svoju žrtvu. 

11. „Gashlighting“ Mi nemamo odgovarajuću riječ u našem jeziku za ovaj termin, ali možemo da vam objasnimo značenje termina. Naime „gashlighting“ predstavlja postepeno sugerisanje žrtvi da je neadekvatna i nesposobna za samostalan život. To je zapravo jedan oblik manipulacije.

Pokreće Blogger.