Žena koja se žrtvuje zbog drugih ima nisko samopoštovanje: 5 grešaka koje mnoge čine u ljubavi

Sretan i čvrst brak ne predstavlja koincidenciju ili sreću. Sretan i čvrst brak je produkt kompleksnog i dugog rada na zajedničkom odnosu, ali i tako na razvijanju samog sebe. 


Potrebno je da oba partnera rade na odnosu i njeguju ga da bi odnos bio jak i zdrav. Nema veze što smo svi nesavršeni, važno je da smo spremni da radimo na sebi. Iako ne možemo da mijenjamo partnera, ma koliko se trudili, ipak možemo da promijenimo sebe.

Možemo se potruditi da promijenimo situaciju i damo podstrek voljenoj osobi da se mijenja i da sa nama radi na zajedničkom odnosu. Prije svega, primjer rada jeste ispravljanje sebe i sopstvenih grešaka. A ovo su neke od najčešćih: 1. Podcjenjivanje: 



Bliskost je više od bilo kakve intimnosti i odnosa. Sjetite se sebe u najburnijim trenucima vaše ljubavi – htjeli ste da se čvrsto privijete uz vašeg partnera i da ga ne puštate. Partneri često, kada su dugo u vezi ili braku, zaboravljaju na moć dodira. 

Nježan zagrljaj, lagan dodir po leđima, prelazak prstima preko ruke, sve su to neverbalni znaci koji podstiču proizvodnju oksitocina koji se naziva i hormonom ljubavi. Važno je da spomenemo gestove, mimiku i položaj tijela tokom komunikacije sa mužem. 



Ne budite namrštene, ne prekrštajte ruke i ne povisujte ton – niste na bojnom polju, nego pored čovjeka kojeg volite. 2. Takmičenje: Jedna od najboljih strategija jeste ponašati se kao da igrate za isti tim – nipošto kao da ste takmičari. 

Nije loše održavati takmičarski duh u poslu ili sportu, ali u vezi to nikako nije najzdravije ponašanje. Uživajte jedno u drugom, a takmičenja ostavite van vašeg odnosa. 3. Ironija. Ljudi sa dobrim smislom za humor obično se mogu pohvaliti višim koeficijentom inteligencije. 

Međutim, sarkastične primjedbe nisu dio tog pozitivnog humora i u komunikaciji sa partnerom mogu dovesti do odnosa koji iritira, pa čak izaziva i agresiju. Neki psiholozi to zovu „neprijateljstvom prerušenim u humor“ i trebali bi to izbjeći. 

Sarkazam ponekad može da nasmije partnera, ali velika količina u komunikaciji može da potisne dobro raspoloženje. 4. Zahtijevanje. „Muškarac je dužan da obezbjedi sve za svoju porodicu“, „supružnik treba da kupuje cvijeće stalno, a ne samo u posebnim prigodama“, „u nabavku se treba ići zajedno“ i tako dalje.

Pustite kraju unaprijed utvrđena pravila i zajedno sa svojom osobom osmislite vaše standarde za sretan porodični život. 5. Žrtvovanje. Ovo se dešava skoro svakoj ženi: žrtvuje se za voljenu osobu. To je loše, morate uvijek da se sjetite vaših interesa. 

Danas psiholozi kažu da je sklonost ka samopožrtvovanju jedan od najjasnijih znakova niskog samopoštovanja. Rješenje problema nije da se fokusirate samo na muža i porodicu. Uvijek poštujte sebe i svoje želje. Dajte sebi vremena za zabavu i hobije koji će vas usrećiti i učiniti energičnom i pozitivnom osobom.

Pokreće Blogger.