Srećan čovjek nema prošlost: Razlika između sretnih i nesretnih ljudi prema R. Flanaganu

Kako prepoznati sretnu osobu? Čuveni australijski pisac Ričard Flanagan odgovorio je na ovo pitanje u svojoj knjizi „Uski put do dalekog sjevera“. 


Prvo, sretna osoba shvata da se život dešava sada: prošlost je gotova, a budućnost još nije stigla. To znači da sretna osoba ne razmišlja o prošlosti i budućnosti, ali oni uče iz svojih prošlih grešaka da ih ne bi ponavljali u budućnosti. Sretna osoba takođe u budućnost gleda realno, a ne pesimistično. 

Srećna osoba ne smatra da je sve u životu postigla! Zamislite sledeću situaciju: u ranim dvadesetim osoba je prošla kroz niz neuspjeha u karijeri i ličnom životu. Sada ima 30 godina i sretna je, zašto? Jer je prevazišla teškoće i cijeni ono što ima i što je postala. 



Tako to radi sretna osoba, dok se nesretna prisjeća prošlih vremena koja se više neće ponoviti i živi u prošlosti. KAKO DA ZNAM DA LI SAM SRETAN? Predlažemo da odgovorite na ova pitanja: 1. Šta mogu da kažem o svojoj prošlosti? 2. Šta mislim o svojoj budućnosti?

3. Šta mogu da kažem o svojih greškama i neuspjesima iz prošlosti? Kako utiču na moj sadašnji život? Primjer odgovora sretne osobe: „Iako ponekad razmišljam o prošlosti, ne dopuštam da se ona miješa u moj sadašnji život. Ostavljam prošlost samo kao sjećanje. 



Pitam se šta će sa mnom biti, ali ne moram da znam – budućnost me ne muči. Greške i neuspjesi su prirodni, ja sam ih imao, imaju ih svi ljudi. Naučio sam da ih grešaka izvučem iskustvo. U početku je to bilo bolno, ali mi je pomoglo, zato sada cijenim sve što imam.“ 

A evo i primjera odgovora nesretne osobe: „U prošlosti sam bio povrijeđen i to me je previše koštalo, zato sada na budućnost gledam sa oprezom. Ne vidim radost života i to me izluđuje. Ne znam šta da radim.“ Šta da radite ako ste nesretni i ne možete da se otarasite prošlosti? 

Predlažemo da razvijete fatalistički stav: „ako sam pogriješio, to je tako trebalo da bude, sudbina je tako odredila.“, ali nemojte da mislite da sudbina sve čini umjesto vas. Ona vam daje greške kako biste dobili lekcije iz njih. Ako možete i želite nešto da popravite, zašto ne biste pokušali? 

Da biste se lakše fokusirali na pozitivno razmišljanje preporučujemo da pišete dnevnik zahvalnosti: svakog dana napišite za šta ste zahvalni i šta vas čini sretnim, kao i pozitivne stvari koje su se dogodile tog dana. Vremenom ćete postati optimičniji, vidjećete vaše razloge za sreću. 

I na kraju, vodite računa o svom zdravlju – kako fizičkom, tako i mentalnom. Ukoliko vam ništa od ovih savjeta ne pomogne, preporučujemo da se obratite vašem psihoterapeutu. I ne zaboravite riječi Ričarda Flangana: „Sretan čovjek nema prošlost, dok nesretnom čovjeku ništa drugo osim toga ne preostaje.“

Pokreće Blogger.