Prave domaćice znaju čistiti i bez hemijskih preparata: Najbolji trikovi za čišćenje naših baka

Naše bake su znale očistiti kuću da se blista bez ijednog proizvoda koje danas kupujemo i koristimo. 


Naše bake su same osmišljale sredstva za čišćenje sa stvarima iz kuhinje, i mnogi od njih se pokazuju kao sjajna alternativa hemijskim sredstvima koje pronalazimo u prodavnicama. A pritom, su i puno zdravija opcija. Ovo su neki od najboljih načina za čišćenje naših baka. 

Čišćenje boca može biti veoma težak posao, pogotovo ako su neke veće naslage unutar boce. U tom slučaju koristite 1-2 kašike pijeska ili sitnog kamenja, ubacite u flašu sa malo vode i dobro protresite. Na taj način ćete sjajno očistiti flaše koje kasnije možete lako oprati detrdžentom. 



Slična metoda prethodnoj je da ubacite ljuske od jajeta sa malo sirćeta, protresite nježno, ostavite par sati a zatim isperite i osušite. Srebreni nakit možete očistiti sa sodom i solju. Dno posude obložite aluminijskom folijom u koju ćete uliti toplu vodu, kašiku soli i kašiku sode. 

Postavite srebrni nakit u posudu i ostavite da odstoji neko vrijeme. Kasnije operite i posušite i primjetićete veliku razliku. Daske za sječenje možete oprati sa limunom, sodom i sirćetom. Prepolovite limun, istrljajte dasku sa njim i ostavite da stoji nekoliko minuta. 



Zatim u malo mlake vode uspite sirće i sodu u koje ćete umočiti krpu i sa njom prebrisati dasku. Na ovaj način ćete uspješno otkloniti i neprijatan miris koji se mogao pojaviti ali isto i tvrdokornu masnoću. Sodu možete koristiti za mnoge vrste čišćenja. 

Možete je koristiti da osvježite tepih, uklonite neprijatne mirise sa površina, očistiti stakla i ogledala, ukloniti žvakaću sa odjeće ili ukloniti mrlju od crvenog vina. Naše bake su pronalazile razne efikasne načine da očiste mrlje i prljavštine, vi možete učiniti isto. 

Pokreće Blogger.