Srećan život se praktikuje: Psihološki savjeti kako postati najsrećnija osoba na svijetu

Ne čekajte da sreća sama dođe u vaš život, već zavrnite rukave i krenite u potragu ili borbu za nju.


Sreća ne pada sa neba, to je nešto što se praktikuje. To je sposobnost da izvučete radost iz malih stvari, uživate u svim trenucima, pronalazite pozitivno u svemu, sa osmjehom postižete svoje ciljeve, uravnotežite svoje emocionalno stanje i tako dalje. 

Poenta sreće nije da dobijete priznanje za sve što činite, već da dajete sami sebi priznanja jer ste takvi kakvi želite biti. To je i ravnoteža između sposobnosti da cijenite ono što imate i želje da postignete više. Sve ove kvalitete možete kultivisati u sebi. 



Život nas neprestano uči i tjera da se mijenjamo, ali da bismo se brže razvijali i u pravom smjeru, ima smisla koristiti psihološke tehnike. Sposobnost da budete svjesni svojih osjećaja pomoći će vam da se osjećate bolje, postanete sretniji, upravljate sobom i postanete uravnoteženiji. 

Kako razviti tu sposobnost? Jednostavno je, počnite slušati sebe. Počnite da obraćate pažnju na svoja osjećanja. Tokom dana, redovno postavljajte sebi pitanje „Kako se trenutno osjećam?“ Postavite sebi podsjetnik na telefonu koji će vas pitati o tome svakih pola sata ili sat. 



Kada zazvoni podsjetnik, izdvojite trenutak i zavirite u sebe. Provjerite kako se osjećate. Formulišite svoja osjećanja i zapišite ih. Ako počnete da zapisujete svoja osjećanja, onda ćete nakon nekog vremena moći da dobijete neku vrstu statistike i uvid u to šta vas muči i šta vam je potrebno.

Na taj način ćete saznati koje emocije su dominantne u vašem tijelu, šta češće trebate raditi, koje navike trebate njegovati u sebi a koje promijeniti. I to je čitava suština srećnog života. Kada to savladate, shvatićete da se vaš život drastično promijenio na bolje.

Pokreće Blogger.