Ne vraćaj se onom ko je jednom odustao od tebe - Psihologija srećnog života

Sve ima svoj rok trajanja. I biljke, i ljudi, i stvari, i događaji... Sve je to prirodan proces sa kojim se teško nosimo.


Šta činiti ako vaša veza ne završi onako kako ste vi željeli? Očekivali ste da će vaša ljubav trajati zauvijek ali on nije imao takve planove? U takvoj situaciji mnoge žene imaju jaku potrebu da mole muškarca da ostane. Njihovo dostojanstvo je rasuto u komade sa tim snažnim udarcem koji ju je snašao. 

Ona bi rado da moli, da plače, da zapomaže, pokušava ga ubijediti da ostane i pita se hoće li moći nastaviti dalje bez njega? Hoće li moći nastaviti dalje kao snažna žena? Itekako hoće! Kako ostati pri sebi nakon što vas je izdala osoba koju ste najviše voljeli? 



Erich Maria Remarque dao je sjajan savjet onima koji su napušteni ili se boje da će biti napušteni: “Ko hoće da zadrži - gubi. Ko je spreman da pusti sa osmjehom - drugi se trude da ga zadrže. Još jedan sjajan savjet glasi ovako:

„Nikad, nikad ne pokušavaj da se vratiš onome ko je odustao od tebe. Jednom ako je otišao, to znači da mu uopšte nisi ni rebao.” Julia Gishyan. Na kraju krajeva, ako osoba želi da ode, bolje je da je pustite da ode nego da je nagovorite da ostaje. 



Ako ostajete u nečemu što nije namjenjeno vama, i što vam nije suđeno onda krojite lošu sudbinu za sebe. Sve što mora otići - pustite da ode. Ne možete spriječiti da ubran cvijet uvene. Možete se poslužiti raznim trikovima da ga pokušate održati u životu.

Ali taj cvijet će neminovno uvenuti i kratkom roku. I kada uvene, možete plakati za njim, moliti ga da se vrati, ali on se vratiti neće. Sve što možete učiniti jeste prihvatiti taj prirodni proces u kojem stvari dolaze i prolaze, i pomiriti se sa tim.

Pokreće Blogger.