Zadržite za sebe ljubav koju dajete pogrešnim ljudima: Psihologija srećnog života

Ako osjećate da sebe ne volite kao što ste nekada - velike su šanse da vam neko drugi crpi tu ljubav.


Čovjek nije ni svjestan da povezanost sa svojim bićem gubi zbog drugih ljudi. Ljubav možda jeste nepresušan izvor emocija i uvijek će dobar čovjek imati dovoljno da je dadne svakome. Ali, ljubav je kao i pažnja - ne može se usmjeriti ka više stvari u isto vrijeme. 

Kada svu svoju ljubav usmjerite ka jednoj osobi, druge osobe (uključujući i vas) ne dobijaju onoliko ljubavi koliko bi trebali. A najveći problem se dešava kada ljubav dajete ljudima koji to ne zaslužuju. Tako ne samo da uzaludno trošite ljubav na njih, nego gubite i povezanost sami sa sobom. 



I tu nastaje začarani krug. Loše osobe će uvijek tražiti više vaše ljubavi i vama će postati navika da konstantno crpite svoje izvore kako biste njima pružili. U tom svemu vama ne ostaje ništa. Ostaje vam samo želja da konačno ugodite nekome kome je nemoguće ugoditi. 

Sebe stavljate u drugi plan i prestajete voljeti sebe. Takve osobe smatrate vrijednijima od sebe, ali one to nisu. Možda i ne vidite da trošite ljubav na pogrešne osobe, ali ako to činite - sigurno će vam neko iz vašeg okruženja to reći. Prije ili kasnije. 



I ne budite naivni da zanemarite riječi tih ljudi, jer čovjek sa strane uvijek vidi bolje od zaljubljenog čovjeka. Ako se čini da vašoj dragoj osobi nikada ne možete ugoditi dovoljno dobro - ta osoba vas samo iscrpljuje. Prava ljubav nije konstanto davanje.

Prava ljubav je primanje ljubavi, ali i davanje ljubavi prema sebi. Ako se osjećate kao da ste prestali voljeti sebe to bi moglo značiti da predugo dajete ljubav nekome pogrešnom. Stavite sve druge na pauzu i recite da se želite posvetiti sebi. To je od velike važnosti ako želite biti srećni!

Pokreće Blogger.