Što bolji čovjek - Bolji je i prijatelj: Važne stvari koje ne bi trebale reći onom ko prolazi kroz poteškoće

Kad neko prolazi kroz razvod ne možete ni zamisliti kakvo je stanje u njihovim mislima osim ako niste prošli kroz sličnu situaciju. 


Posljednja stvar koju biste trebali uraditi u takvoj situaciji jeste reći nešto pogrešno toj osobi, pogotovo ako osoba prolazi kroz razvod. Ako želite pružiti utjehu osobi koja prolazi kroz takvo nešto onda obratite pažnju da ne govorite sljedeće stvari: 1. "Znao/znala sam da to neće trajati". 

Najmanje što toj osobi u tom trenutku treba jeste da joj taj brak natrljavate na nos. Izgovoriti ovu rečenicu znači reći da smatrate da je osoba glupa ili da je imala loše odluke, a čak i da jeste to je u ovom trenutku totalno nepotrebno. 2. "Ma šta te briga i onako je bio/bila loš/loša". 



Čak i ako osoba ne pokazuje tugu dok prolazi kroz razvod - sigurno joj nije lako. Ne pričajte loše o bivšem i ne pokušavajte nasmijati osobu sa kojom razgovarate na pogrešan način. 3. "Ti nikad ne znaš uraditi pravu stvar". Budite tu da saslušate osobu koja prolazi kroz razvod, ali ne da osuđujete. 

Najbolja stvar koju možete učiniti za nekoga ko prolazi kroz razvod je da mu uvijek budete dostupni kao pravi prijatelj. 4. "Pronaći ćeš nekoga drugog". Osoba koja je slomljena poslije razvoda ne želi i ne može da razmišlja o novim ljubavima dok pati zbog izgubljene ljubavi. 



Ne pokušavajte da forsirate da započinje nove veze ako za to nije spremna. 5. "Nisi se dovoljno trudio/trudila". U trenucima kada osoba tuguje zbog razvoda najmanje što joj treba jeste da sluša kako je ona kriva za taj razlog. Ne prisjećajte je njenih grešaka već je ohrabrite da shvati da je učinila najbolje što je mogla.

Pokreće Blogger.