Najveće i najčešće greške koje roditelji čine - Ne štitite dijete od svojih strahova

Biti dobar roditelj ne znači sprovoditi velike zabrane ili sa druge strane sve dopuštati djetetu. Dobar roditelj znači biti roditelj koji zna pronaći balans između ljubavi i strogoće.


Greška mnogih roditelja je ta što odgajaju dijete na osnovu onoga što oni vole ili na osnovu onoga čega su se oni plašili. Ako želite biti dobar roditelj potrudite se izbjeći klasične greške: 1. Ne brinete se o sebi. Mnogi roditelji misle da sebe trebaju staviti u drugi plan kada dijete dođe. 

Ali to je velika greška. Vašem djetetu nije ništa bitnije ni potrebnije nego da pored sebe ima zdravog i srećnog roditelja. Zato uvijek morate brinuti o sebi. 2. Živite u zabludi da djeca uvijek moraju biti srećna. To je apsolutno nemoguća misija. 



Čak ni odrastao razuman čovjek ne može sebe navesti da uvijek bude sjajno raspoložen, a kako bi tek onda dijete koje još nije naučilo kako da se bori sa emocijama? 3. Smatrate da je najvažnije da dijete bude uspješan učenik ili uspješan sportista. 

Ne postoje pravila po kojim bi djeca trebala živjeti ali dokazano je da jedan put nije uvijek put uspjeha za svu djecu. Mnoga djeca budu sjajni učenici u školi ali kasnije se teško snalaze u životu. Sa druge strane postoje djeca koja su bila loša u školi a postigli su nezamislive uspjeha. 



Izgleda da je jedino pravilo uspjeha da podržavate svoje dijete u onome što voli. 4. Smatrate da se dijete ne bi smjelo dosađivati. Kada dijete kaže da mu je dosadno roditelj obično odmah skače na noge i traži način da ga zabavi. Ali to ne bi trebali činiti jer tako poništavate kreativnost u djetetu. 

Pustite dijete da samo pronađe vid zabave za sebe i podstakne svoju maštu. 5. Spašavate dijete od stvari koje su vas plašile. Na primjer, ako se roditelj plašio mraka u djetinjstvu to ne znači da svom djetetu trebate paliti svjetlo dok spava. 

Isto tako ako je roditelj mrzio određenu aktivnost to ne treba značiti da svoje dijete treba udaljiti od toga. Djeca se u velikoj mjeri razlikuju od roditelja i to treba prihvatiti.

Pokreće Blogger.