Tretirajte sebe kao osobu kojoj ste dužni pomoći - 11 životnih pravila Jordana Petersona

Jordan Peterson je prije samo nekoliko godina bio pisac čije knjige niko nije čitao. A onda, kako on kaže uz pomoć Boga, odlučio je da prestane sam sebe sažaljevati i uzme stvari u svoje ruke. 


Jordan Peterson je postao popularan autor zahvaljujući svom direktnom i drugačijem pristupu životnim problemima. Donosimo nekoliko njegovih savjeta kako da okrenete svoj život u boljem pravcu. 1. Stanite uspravno sa ispravljenim ramenima. 

Svi smo mi na ovoj planeti da bismo živjeli i patili, zato naučite patiti kao profesionalac. Ne možemo svi biti uspješni i bogati ali možete se potruditi da budete manji promašaj nego što jeste. 2. Tretirajte sebe kao osobu kojoj ste dužni pomoći. 



Možete ići u potragu za rajom ili dopustiti da potonete u pakao. Da, ljudi su skloni grijehovima, ali za ime Boga bar se malo potrudite da budete bolji. Prestanite čekati druge ljude da vas čupaju iz rupe samosažaljevanja u kojoj se nalazite. 

3. Sprijateljite se sa ljudima koji vam žele dobro. Svi smo mi bića, ali samo nekolicina nas su dobra bića. Naučite razliku između to dvoje. Mnogim ljudima nema pomoći, oni će samo iskoristiti vašu dobrotu i na kraju, kao što je Dostojevski rekao, odvući će vas na svoj nivo. 



4. Poredi sebe sa osobom kakva si bio juče. Priznajte sami sebi, nikada nećete biti tako uspješni ili pametni kao osoba sa kojom se poredite. 5. Ne dozvolite svojoj djeci da čine nešto što će vas navesti da ih manje volite. Djeci je potrebna disciplina kao bi izrasli u dobre ljude. 

6. Počistite nered u vlastitoj kući prije nego što prokomentarišete tuđi. 7. Jurite za onim što ima smisla za vas. Prestanite tražiti lakše prečice u životu i počnite čitati Niče-a. Život nije med i mlijeko... Patnja je dio života. 8. Reci istinu ili bar ne laži. 

9. Uvijek pretpostavite da osoba sa kojom razgovarate zna nešto više nego što vi znate. 10. Budite precizni u svom razgovoru. 11. Pomazite mačku kada je vidite. Svi mi imamo vrijeme trajanja na ovoj zemlji. I svi ćemo otići sa nje, vjerovatno sa bolom. Zato iskoristite najbolje od svega. Ako vidite mačku pomazite je. Možda će vam pomoći da se osjećate bolje.

Pokreće Blogger.