Psihologija oblačenja - Promjena imidža bi mogla promijeniti i vaš život

Svako od nas suočen je s potrebom da radikalno promijeni svoj život ili da počne sve od nule. U nekim slučajevima to je zbog nekog neugodnog događaja, u drugim slučajevima može biti u pitanju osjećaj stagnacije, želja da se krene dalje, pokrene nešto novo itd. 


U takvim situacijama ženama se često savjetuje da promjenu započnu od svog imidža. Kažu kad promijenite svoju sliku da mijenjate i svoj život. Pa onda da počnemo. Naš imidž jedan je od načina komunikacije sa vanjskim svijetom. 

Kroz odjeću, kosu i šminku pokazujemo kakvi smo. I obično, ove poruke su direktno povezane sa tim kako se mi osjećamo po pitanju sebe. Na primjer, nesigurna djevojka će nositi zatvorenu i bezbojnu odjeću. Sa tim oblačenjem kao da govori drugima: 



"Ne dirajte me, ne dolazite kod mene, ne želim da se družim!" Kako nas drugi vide i kako mi sami sebe vidimo u ogledalu može uticati na naše samopoštovanje. Vizuelna komponenta snažno utiče na naše ponašanje. Kada smo sigurni u svoju neodoljivost tada tako i zračimo.

Kada nam se sviđa kako izgledamo, kada naš imidž odražava naše želje, to se stvarno vidi na našem izgledu u pozitivnom smislu. Međutim, važno je shvatiti da će vaša odjeća odražavati dobru sliku samo ako imate jasno razumijevanje šta želite. 



Prije svega, morate shvatiti čemu težite, kakva osoba želite biti i šta vas čini srećnima. Kada stvorite tu sliku u glavi jasno će vam biti kako se trebate oblačiti. Ako želite izgledati kao uspješna žena počnite se oblačiti tako, ali nećete izgledati kao uspješna žena ako se tako ne osjećate. 

Zato ne biste trebali započeti kardinalnu promjenu imidža kada je u vašoj duši "nemir" i kada još ni sami ne znate šta ste i kako želite izgledati. Koji je najbolji način da počnete mijenjati svoj imidž? Ne preporučuje se brza radikalna promjena imidža.

Jer bi na taj način drugi mogli pomisliti da vam se dogodilo nešto traumatično. Pokušajte sa postepenim uvođenjem promjene. Najbolje je početi s malo introspekcije, postavljajući sebi jednostavna pitanja "Ko sam ja?" i “Šta želim?”, a zatim postepeno unosite promjene u svoj imidž. 

Na primjer, ako želite upoznati svoju ljubav, poboljšati svoj privatni život, onda možete početi s garderobom, dodavajući u nju malo romantike i pozitivnosti. Oslobodite se tmurnih boja, svega bezličnog i mračnog. Oslobodite se previše agresivnog i napadnog oblačenja.

Kupujte više stvari u pastelnim, jarkim ili veselim bojama, kao i detalje koji najavljuju vaš novi početak. Kupite kvalitetne torbice, moderne šalovi, potpetice.. Zajedno sa promjenama u vašoj garderobi, počeće da se menja i to kako vidite sebe. Počećete sami sebe više da volite.

Pokreće Blogger.