Napišite "pismo oprosta" i spasite svoj život - Psihološka metoda za otpuštanje mržnje i bola

Zapamtite da je prepuštanje negodovanju i nezadovoljstvu znak psihičke nezrelosti i da bi čovjek trebao raditi na sebi konstantno.


Pismo oprosta (ili pismo ogorčenosti) je psihološka tehnika koja ima za cilj otklanjanje nagomilanih negativnih emocija (uglavnom ogorčenosti) koje gajimo prema drugim osobama ili prema sebi. Ova tehnika se koristi da skinete sa sebe sav teret koji vas već određeno vrijeme muči. 

Možda vam izgleda suludo da pišete pismo koje nikada nećete poslati i da se obraćate osobi kojoj se ne obraćate ali mnogi psiholozi koriste baš ovu metodu za rješenje dugoročnih mentalnih problema. U slučajevima ljutnje na sebe, takođe je efikasna.Ova metoda pomaže da se misli dovedu u logičan slijed, kao i da se smanji unutrašnja napetost i poboljša mir. Pismo oproštaja možete napisati u slobodnoj formi sa riječima koje same naviru, ali možete koristiti unaprijed pripremljena pitanja. 

Još je bolje ako pitanja formuliše psiholog koji razumije vašu situaciju i ima vještinu postavljanja „sokratovskih“ pitanja (metoda dijaloga, u kojoj se umjesto argumenata koriste pravilno odabrana pitanja. Evo nekoliko savjeta koje bi trebali uzeti u obzir dok pišete ovo pismo. Preporučljivo je odabrati mirno mjesto da niko ne smeta. Za ovu vježbu odvojite 1,5 do 2 sata. Potrebno je da duboko zaronite u svoje emocije. Počnite s onim što ste htjeli reći a niste uspjeli. Napišite sve što vam padne na pamet, sve što sjedi u vama i izaziva nemir. 

Samo pišite, bez obzira koje riječi koristite. Struktura pisma ogorčenosti može biti spontana ili može imati određeni slijed. Ako vam je teško da sami pišete o svojim osjećajima ili ne znate kako da formulišete misao, jednostavno odgovorite na sljedeća pitanja: 

Zašto sam ljut na tebe? ("Ljut sam na tebe zbog...", "Kako si mogao...", itd.). Zašto se osjećam povrijeđeno? ("Uvrijeđen sam što si...", "Bio sam uvrijeđen kad si..."). Čega se bojim? ("Bojim se da...", "Ne želim to..."). Zašto me boli? ("Boli me jer...", "Boli me kada..."). 

Kako sam razočaran? ("Razočaran sam što..."). Zašto sam tužan? ("Tužan sam jer..."). Zašto krivim sebe? ("Sramota me je što sam..."). Za šta da ti zahvalim? („Hvala ti za…“, „Opraštam ti za…“). “Volim te (poštujem) i puštam te s ljubavlju/poštovanjem)”.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.