Ako nemate povjerenje u ženu - Riješite to kod psihologa: Uvođenje zabrana nisu rješenje

Otkud ljudima pravo da uvode odraslim osobama zabrane u njihove živote? To što vam je neko partner to znači da vam je životni saputnik, a ne vaše privatno vlasništvo.


Najčešći scenario koji dovodi do problema u vezama i brakovima jeste što jedan partner osjeća da je drugi bolji od njega. Ili primjeti da drugi partner ima više udvarača. To dovodi do osjećanja nezadovoljstva i nesigurnosti što se loše odražava na samopouzdanje čovjeka i na zdravlje te veze.

Sličan scenario se dešava u dugoročnim brakovima u kojima je, na primjer, žena radila na sebi, držala do svog izgleda i brinula o sebi. A sa druge strane muškarac se totalno zapustio. On ne vidi uzrok problema, on samo vidi potencijalnu opasnost da njegova supruga ode sa drugim.



I najgore od svega u ovoj priči, što većina takvih muškaraca neće zastati i shvatiti da je problem u njima i da imaju vremena da sve promijene i pokušaju ispraviti stvari. Ali umjesto toga oni postaju ogorčeni i počinju uvoditi zabrane, što je pokazatelj psihičke nestabilnosti.

Onda tu počinju svađe, prepirke, lete stvari po stanu... Žena se naziva pogrdnim imenima, muž joj počinje braniti da trenira, da se dotjeruje, da izlazi sa prijateljicama.. Sve uz čuvenu rečenicu "Ti si udata žena, neprilično je da se ponašaš tako." 



Takvi muškarci bi najsrećniji bili da se i njihove žene zapuste. Da po cijeli dan sjede u kući, kuhaju, peru i peglaju... I kada požele da se dotjeraju da to učine samo za njih. Takvim stavom možete samo dobiti nezadovoljnu ženu kojoj ste uskratili svaku radost.

Mnogo je logičnija i bolja opcija da se ugledate na svoju ženu. Da počnete trenirati, da počnete voditi računa o svom izgledu, da se počnete družiti sa ljudima. Tada ćete se osjećati bolje i tada će vaš odnos biti puno bolji. Nijedna osoba nije u vašem vlasništvu, ni vaša supruga, pa čak ni vaša djeca nisu.

I ne možete se ponašati kao da imate moć nad nekim i da bi vas neko morao slušati, ako to činite - vrijeme je da obavite razgovor sa psihologom. Uvođenjem zabrana u tuđe živote ništa ne postižete. Zabrane nisu nikakvo rješenje niti temelj za sretnije odnose. Samo razgovor, trud i razumijevanje jesu.



Pokreće Blogger.