Što više poteškoća prevaziđete to jači par postajete - Krize u bračnom životu po fazama

Na početku je svaki brak idealan. Ispunjen je ljubavlju, iskrenošću, nježnošću. Zadovoljni su i muž i žena.


Nakon nekog vremena, stvari se promijene. Ne postoji ni jedan brak koji ne naiđe na probleme i nesuglasice. Bračne krize postoje kod gotovo svih bračnih parova. Psiholozi smatraju da su krize upravo tu da bi ih oba partnera uspjela prevladati. 

Ili će se odnos još više učvrstiti i postati bolji ili će se razići. Prema istraživanjima, najčešći razvodi se dešavaju u prvoj godini bračnog života. Zašto je to tako? Pročitajte najčešće uzroke prekida. 1. faza: Različite navike – dok ste u vezi sa partnerom, neke svakodnevne navike i nisu toliko bitne. 



Tek kada počnete živjeti zajedno, dolazi do saznanja navika partnera. Već tada počinju prve rasprave i sukobi. Na primjer, muž voli ustajati rano, a žena spavati malo duže ujutru. On vikende provodi u izlascima i sa prijateljima, a ona više voli vrijeme provoditi u porodičnom okruženju. 

Žena naveče voli da čita knjige ili gleda filmove, a njemu je glavna aktivnost igranje igrica od kojih bole uši. 2. faza: Različiti temperamenti – temperament čovjeka je od velike važnosti u braku. Prije braka su se lako dopunjavali i bilo im je zabavno. 



Međutim, kada je potrebno da zajedno učestvuju u svemu, dolazi do svađe. Ako muž na ženine prohtjeve odgovara smijehom, to će kod nje izazvati iritaciju. Tada nastupa i veliko nerazumijevanje između partnera. 3. faza: Finansijski problemi – partneri kada žive sa roditeljima, ne brinu mnogo o finansijskim troškovima. 

Kada počne bračni život, ne mogu se naviknuti da imaju obaveze koje moraju plaćati. Navikli su da izlaze, kupuju odjeću, parfeme. Zbog toga dolazi do razvoda, jer se ne mogu dogovoriti oko troškova. Da biste prevazišli ove krize u braku, potrebno je da imate kompromise. 

Nikada nemojte partneru davati ultimatume i prijetiti da ćete nešto uraditi ako vas ne posluša. Ako ste nezadovoljni sa partnerom, uvijek otvoreno razgovarajte. Tako ćete lakše riještiti sve nesuglasice koje imate. Svojom otvorenošću i iskrenošću možete spasiti svoj brak od bilo kakve krize.

Pokreće Blogger.