Često je roditelj kriv za ružno ponašanje djeteta - 8 pravila dobrog odgoja

Roditeljstvo najteže pada novopečenim roditeljima. Dok ni sami nisu sigurni šta je najbolje činiti i kakve metode preuzeti, bombarduju ih i drugi ljudi sa svih strana savjetujući šta činiti.


Jedni vam govore da morate biti strogi roditelji, drugi govore da je potreban liberalan pristup, koga slušati? Bez obzira kakav pristup izaberete, donosimo vam pravila kojih bi se dobar roditelj trebao pridržavati. 1. Nisu svi roditelji vaspitači: 

Pojedini psiholozi smatraju da vaspitanje nije adekvatan izraz kojim bi se trebali roditelji služiti. Vaspitač bi trebao biti uvijek u pravu, a roditelji to često nisu. Potrebno je da svojim primjerom utičete na dijete, a da riječima ubjeđujete i odlučujete šta i kako treba raditi. 



2. Kada se roditeljima ne sviđa ponašanje djeteta, oni ga kažnjavaju a mnogi se i ne zapitaju da li su oni nesvjesno dali povoda za takvo ponašanje. Kažnjavanje je isto što i ponižavanje. Na ovaj način kvarite vaš odnos sa djetetom. Dijete smatra da ste uvijek u pravu, čak i kada niste. 

3. Pokažite svom djetetu da uvijek imate razumijevanja za njega i da ste njegov zaštitnik. Treba da bude svjesno da kod vas može pronaći podršku i da ga nikad nećete izdati. Ovakvim vaspitavanjem, djeca će naučiti poštovati svoje roditelje i pružati im podršku. 



4. Ukoliko ste se pred djetetom ponašali kako ne treba, zatražite oproštaj od njega, bez obzira što ste stariji. Tako uči da se izvini se svoje greške. 5. Razmislite prije nego što nešto kažete. Ako ste u obavezama, a dijete vam postavi milion pitanja, obično mu kažete da se skloni ili da prestane. 

Prije ovakvih odgovora, dobro razmislite. Pronađite vrijeme za svoje dijete i razgovarajte s njim. Nemojte ga samo otjerati ili mu govoriti da radi nešto drugo. 6. Naučite dijete da se snalazi u novim i nepoznatim situacijama i tako ga pripremite za život. Nema potrebe da sve radite umjesto njega, jer mu tako samo štetite. Neka nauči da pronađe rješenje za sebe i da se izvuče iz problema.

Pokreće Blogger.