Ne postoje veći stranci od dvoje koji su se nekad voljeli - Predivna poruka za sve izgubljene ljubavi

Samo ljudi koji su istinski nekoga voljeli i izgubili znaju da se takva priča teško zaboravlja.


"Sada, kada ništa na svijetu ne može vratiti dane prohujalog ljeta, naš sjaj u travi i blještavost svijeta, ne treba tugovati, već tražiti snage u onom što je ostalo i s tim živjeti. Zaboravimo, ne radi nas, ne radi zaborava, zaboravimo da smo se voljeli, da smo se svađali i da smo bili krivi.

Požurimo, sa danima, i danima što će doći, požurimo sa shvaćanjima, sa svim što me odvaja od tebe. Jednom ćeš se vratiti i ubrati cvjetove koje smo zajedno mirisali, gazili. Ali, tvoje ruke biće preslabe, a noge premorene da se vratiš.. Biće kasno. 



Možda ćemo se naći jedanput na malom vrhu života i neizrečene tajne htjeti jedno drugome da kažemo, al' proći ćemo jedno kraj drugog kao stranci, jedan skrenuti pogled biće sve što ćemo jedno drugome moći dati. Zaboraviću oči i neću posmatrati zvijezde koje me na tebe neobično podsjećaju. 

Ne boj se, jednom ćeš se zaljubiti al' ljubićeš zato što će te nešto na toj ženi podsjećati na mene. Ne otkrivaj svoje srce ljudima jer u njima vlada kob i egoizam. Život je borba - nastoj je pobijediti. Ali ako izgubiš - ne smiješ tugovati. Cilj života je ljubav - a ona traži žrtve. 



Bio si moje veliko proljeće, uspomena koja će dugo živjeti u budućnosti, koje ću se sjećati. Osjetiću tugu jer sam tebe voljela, biće to ironija tuge. Nestaće sjaja u travi. Nestaće veličanstvenosti svijeta. Ostaće samo blijeda slika onoga što je prošlo...." Odlomak iz knjige "Sjaj u travi" od William Wordsworth-a.

Pokreće Blogger.