Ako nešto izgubite to nikada i nije bilo vaše - Važne životne lekcije koje bi trebali savladati

Niste zakoniti vlasnik ničega, ni bilo koga. Ne biste mogli izgubiti osobu ili stvar ako su vam suđene. 


Ono što vas najviše razara jeste činjenica da su izgubljene stvari nekada bile vaše, a nisu... Surova istina je da vam ništa na ovom svijetu ne pripada, došli ste na njega bez ičega i odlazite bez ičega. To je vrlo zabrinjavajuća spoznaja za one koji svoj život grade na iluziji da je sreća usko povezana sa posjedovanjem stvari ili ljudi. 

Čak ni vaše tijelo ne pripada vama, ono je "privremeno odijelo" koje će vam poslužiti na ovom putu. Niste ga sami kreirali i ne možete ga zauvijek zadržati. Zbog toga stvari odlaze iz vašeg života i bez vašeg pristanka. Takve stvari nikada nisu bile vaše. 



Ako ovo ne razumijemo, neizbježno će nas čekati okrutna lekcija gubitka. Šta je sa gubitkom voljene osobe? To je više nego grozno. Ali morate shvatiti da ta osoba nije bila neko ko bi mogao zauvijek ostati sa vama. Ta osoba je bila prolaznik. 

Ona je došla i odigrala određenu ulogu u vašem životu, nakon čega ga je otišla. Svaka veza ima početak i kraj. Dolazimo i odlazimo, generacije se smjenjuju. I kada sagledate stvari iz tog ugla shvatite da uopšte nije bitno ono što imate, već ono što ste na ovom svijetu postigli. 



Shvatite to ovako: Vi ste turista u prolazu. Sve što imate posuđeno vam je kako biste to iskoristili u svom postojanju. Jedino u što možete biti sigurni u životu je da ćete ga napustiti, i to bez ičega i bez ikoga. I neka vas to ne plaši, neka vas probudi... 

Moramo se probuditi i prihvatiti svoju stvarnost. Čak i ako ne vjerujete u dušu ili Boga, još uvijek ne možete poreći da ste svjesni ove teorije. Svaki vaš korak koji napravite imajući ovo saznanje na umu može dovesti do ogromnih pozitivnih efekata i sreće.

Pokreće Blogger.